Acasă55Mădălina Turza: Statul a cheltuit în 2021 în lupta împotriva traficului de...

Mădălina Turza: Statul a cheltuit în 2021 în lupta împotriva traficului de persoane peste 120 de milioane de lei

Cheltuielile pe care statul român le-a făcut anul trecut în lupta împotriva traficului de persoane depăşesc 120 de milioane de lei, iar aproape 340 de victime, dintr-un total de 505 victime identificate ale traficului de persoane, au intrat în programe de recuperare, reabilitare şi consiliere, a declarat, miercuri, consilierul de stat Mădălina Turza.

Ea a apreciat că plasarea României pe nivelul doi ca rating de ţară în domeniul traficului de persoane în cadrul raportului Departamentului de Stat al SUA, document publicat recent, se datorează reformelor şi acţiunilor concrete întreprinse în ultimii doi ani în acest domeniu.

‘E important să ştim că în ultimii doi ani am trecut de la ‘nu se poate’ sau ‘să se facă’, împreună cu profesioniştii din şapte ministere, agenţii, DIICOT, servicii sociale şi medicale, dar şi societatea civilă, la acţiuni concrete şi planuri duse la bun sfârşit în lupta împotriva traficului de persoane. (…) Prezenţa noastră în acest clasament şi a faptului că am reuşit într-o perioadă extrem de complexă şi dificilă să depăşim riscul de a retrograda pe nivelul 3, ceea ce ar fi însemnat sancţiuni economice şi militare, cred că România câştigă astăzi credibilitate şi recunoaştere pentru reformele pe care le-a făcut în ultimii doi ani de zile în domeniul traficului de persoane’, a afirmat Turza într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În context, ea a făcut şi o prezentare a principalelor acţiuni care au condus la avansarea României în clasamentul Departamentului de Stat al SUA.

‘În primul rând, vorbim despre o decizie strategică care a fost luată în anul 2021, şi anume preluarea coordonării şi monitorizării luptei antitrafic la nivelul Departamentului pentru Responsabilitate Socială şi Grupuri Vulnerabile, din cadrul Cancelariei prim-ministrului, pe care îl coordonez. O altă acţiune foarte importantă care a fost realizată în ultimii doi ani de zile a fost modificarea Codului penal, în sensul în care prescripţia cazurilor de trafic nu se mai înlătură şi nu mai apare lipsa răspunderii penale şi creşterea numărului de investigaţii şi condamnări de trafic de persoane’, a precizat Turza.

Ea a adăugat că un alt element a fost înfiinţarea Serviciului de combatere a traficului de persoane în cadrul DIICOT, reformă extrem de importantă, care a adus la coagularea unui număr de procurori specializaţi care să ancheteze în mod direct aceste cazuri.

‘Un alt element de reformă identificat în raportul Departamentului de Stat a fost aprobarea programului naţional ‘Din grijă pentru copii’. (…) Un alt element cheie de reformă care a adus la avansarea României în raportul Departamentului de Stat a constat în adoptarea şi implementarea unei proceduri de identificare a victimelor traficului de persoane în rândul solicitanţilor de azil şi a refugiaţilor din România’, a menţionat oficialul guvernamental.

În context, aceasta a precizat şi adoptarea unor modificări legislative de impact, cele privind protecţia lucrătorilor sezonieri români peste hotare şi noi reguli de recrutare pentru agenţiile cu activitate în acest domeniu, precum şi cele care au vizat înfiinţarea serviciilor şi standardelor minime de calitate pentru copiii victime ale traficului de persoane şi a primei proceduri de identificare şi referire a posibilelor cazuri de trafic din sistemul de protecţie.

Turza a subliniat că raportul Departamentului de Stat vine şi cu o serie de recomandări concrete pe care le pune pe masa Guvernului şi ele vizează continuarea eforturilor pe care Executivul trebuie să le facă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea şi diversificarea serviciilor sociale pentru victimele traficului de persoane, sprijinirea organizaţiilor neguvernamentale care activează în acest domeniu şi creşterea numărului de ofiţeri de poliţie care investighează şi cercetează aceste cazuri.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks