Acasă55MAE: Daniela Gîtman a subliniat, la CAG, nevoia unor soluţii europene la...

MAE: Daniela Gîtman a subliniat, la CAG, nevoia unor soluţii europene la provocările privind preţurile la energie

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman, a participat marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), prilej cu care a subliniat necesitatea unor soluţii europene ca răspuns la provocările privind preţurile la energie, a pledat pentru o decizie referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen şi reiterat obiectivul Bucureştiului de finalizare a MCV.

Ministerul Afacerilor Externe precizează într-un comunicat de presă că, în cadrul reuniunii, miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii pe tema agendei adnotate a Consiliului European din 20-21 octombrie, care include următoarele subiecte: agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, situaţia energetică şi cea economică la nivelul Uniunii, precum şi relaţiile externe ale UE.

Pe agenda CAG au figurat şi prezentarea formală a priorităţilor Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, programarea legislativă pentru anul 2023 şi raportul Comisiei Europene de prognoză strategică pentru anul 2022, cea de-a treia discuţie orizontală dedicată dialogului privind statul de drept, precum şi procesul de follow-up al Conferinţei privind viitorul Europei. Totodată, Comisia Europeană a prezentat stadiul relaţiilor Uniunii cu Regatul Unit al Marii Britanii.

În contextul discuţiilor privind agenda Consiliului European din 20-21 octombrie 2022, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat importanţa menţinerii unei atenţii sporite a situaţiei din Ucraina, subliniind sprijinul cuprinzător acordat de România Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni.

Oficialul român a informat cu privire la noul format de cooperare trilaterală România – Ucraina – Republica Moldova, a cărui primă reuniune a avut loc la Odesa, la 15 septembrie, la nivelul miniştrilor afacerilor externe şi ai energiei, cu scopul stabilirii unui mecanism de coordonare pe termen lung care să răspundă provocărilor apărute pe fondul conflictului din Ucraina, arată MAE.

De asemenea, Daniela Gîtman a amintit că România a depus, pe 13 septembrie, Declaraţia de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ). Secretarul de stat a făcut referire la importanţa solidarităţii europene şi a necesităţii de susţinere de către UE a procesului de reconstrucţie a Ucrainei, de facilitare a exporturilor ucrainene de cereale, precum şi de menţinere a unei presiuni constante asupra Federaţiei Ruse, prin intermediul sancţiunilor, şi dinamizarea eforturilor de combatere a dezinformării, adaugă sursa citată.

Cu privire la tematica energiei, Gîtman a salutat măsurile anunţate de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului privind Starea Uniunii. Potrivit MAE, diplomatul român a subliniat necesitatea unor soluţii europene atât ca răspuns la provocările pe termen scurt privind preţurile la energie, cât şi în raport cu obiectivele pe termen mediu şi lung, în special securitatea aprovizionării şi ameliorarea designului pieţei europene de energie, în paralel cu reducerea dependenţelor energetice faţă de Federaţia Rusă şi trecerea către energiile neutre din punctul de vedere al emisiilor cu efect de seră. În context, Daniela Gîtman a evidenţiat potenţialul eolian al Mării Negre, precum şi importanţa pe care energia nucleară o deţine în mixul energetic al României.

Secretarul de stat a accentuat importanţa consolidării procesului de integrare europeană şi a securităţii UE. În context, ea a evidenţiat contribuţia pe care extinderea spaţiului Schengen o aduce la îndeplinirea acestui obiectiv. Daniel Gîtman a reiterat necesitatea unei decizii referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen.

În cadrul dezbaterii pe tema procesului de follow-up al Conferinţei privind viitorul Europei, demnitarul român a reafirmat poziţia naţională privind asigurarea unui răspuns adecvat şi eficient al Uniunii la aşteptările cele mai presante ale cetăţenilor. Diplomatul a subliniat necesitatea unor rezultate concrete care să întărească coeziunea şi unitatea UE şi a arătat că aceste măsuri pot fi luate în cadrul actual al tratatelor, se mai arată în comunicatul MAE.

În discuţia privind statul de drept, secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman, a subliniat importanţa schimburilor de experienţă şi bune practici între statele membre. Pe fondul introducerii de recomandări specifice de ţară în raportul Comisiei Europene, oficialul român a evidenţiat că această iniţiativă de consolidare a mecanismului reprezintă un pas înainte pentru evitarea duplicării cu alte mecanisme şi instrumente similare, reiterând, în acest sens, obiectivul României de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi continuarea monitorizării prin intermediul mecanismului general, informează MAE.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks