Secretarul de stat pentru Afaceri Strategice, Iulian Fota a avut, miercuri, o întrevedere cu Geoffrey Pyatt, asistent al secretarului de stat pentru resurse energetice, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, prilej cu care oficialul american a menţionat angajamentul ţării sale pentru aprovizionarea cu gaz lichefiat a aliaţilor, ‘între care România joacă un rol de prim rang’, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, cei doi demnitari au abordat perspectivele proiectelor majore de cooperare bilaterală în domeniul energiei, inclusiv pe palierul nuclear civil, respectiv proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi proiectul Centralei cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR). Secretarul de stat Fota a evidenţiat potenţialul important al acestora pentru consolidarea securităţii energetice a României şi la nivel regional. Cei doi oficiali au menţionat şi interesul dezvoltării cooperării în alte domenii ale energiei curate, precum sectorul eolian.
Asistentul secretarului de stat al SUA a salutat angajamentul părţii române în favoarea Ucrainei şi a Republicii Moldova, menţionând, totodată, angajamentul SUA pentru aprovizionarea cu gaz natural lichefiat a aliaţilor, între care ţara noastră joacă un rol de prim rang, precizează MAE.
Geoffrey Pyatt a remarcat rezultatele pozitive ale primei reuniuni a Trilateralei miniştrilor de externe din România, Republica Moldova şi Ucraina, care a avut loc la Odesa, la 15 septembrie 2022, şi care a avut drept scop consolidarea rezilienţei celor doi parteneri, cu accent pe domeniul securităţii energetice pentru sprijinirea reformelor în vederea integrării europene, transmite sursa citată.
Vizita în România a oficialului american survine în continuarea dialogului lansat la 20 septembrie, la New York, în discuţia dintre ministrul Afacerilor Externe român, Bogdan Aurescu, şi adjunctul secretarului de stat SUA, Wendy Sherman, precum şi în cadrul reuniunii ministeriale B9 din aceeaşi dată, ocazii cu care au fost abordate şi aspecte de interes privind securitatea energetică regională, inclusiv rezultatele Trilateralei de la Odesa, se mai arată în comunicat.