Acasă55MAE: Ministrul Odobescu a susţinut, la Kiev, importanţa continuării sprijinului multidimensional al...

MAE: Ministrul Odobescu a susţinut, la Kiev, importanţa continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a susţinut, luni, la Kiev, importanţa continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina şi a evidenţiat necesitatea accelerării demersurilor la nivel european pentru a asigura flexibilitatea şi predictibilitatea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, inclusiv prin crearea unui fond militar în cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility).

Luminiţa Odobescu a participat, luni, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Kiev. Reuniunea a avut un caracter extraordinar, dată fiind găzduirea acesteia într-un stat terţ – Ucraina. Ideea organizării unui Consiliu al Afacerilor Externe la Kiev a fost lansată iniţial de România, încă de la începutul anului 2022, pentru a arăta solidaritatea şi susţinerea UE pentru Ucraina, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat transmis AGERPRES.

Reuniunea a fost coprezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene (ÎR/VP), Josep Borrell, şi de ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Agenda reuniunii a inclus situaţia de securitate din Ucraina în urma agresiunii Rusiei, sprijinul multidimensional şi pe termen lung al UE şi al statelor membre pentru securitatea Ucrainei, precum şi demersurile diplomatice de susţinere a Planului de Pace propus de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

‘Ministrul Luminiţa Odobescu a susţinut importanţa continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, atât cât va fi necesar. A evidenţiat necesitatea accelerării demersurilor la nivel european pentru a asigura flexibilitatea şi predictibilitatea sprijinului militar al UE pentru Ucraina, inclusiv prin crearea unui fond militar dedicat Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility). În contextul alăturării României la Declaraţia comună de sprijin pentru Ucraina a G7, cu ocazia Summitului NATO de la Vilnius, a exprimat deschiderea României de a continua discuţiile privind susţinerea pe termen lung pentru securitatea Ucrainei. În context, s-a referit la continuarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, în imediata proximitate a României, care generează riscuri de securitate şi pentru ţara noastră, subliniind nevoia unei abordări regionale strategice pe termen lung, în care să fie inclusă şi Republica Moldova’, a arătat MAE.

Ea a reconfirmat asistenţa României pentru Ucraina, pe toate palierele şi a informat cu privire la cele mai recente evoluţii privind eforturile constructive depuse de ţara noastră, în deplină solidaritate cu Ucraina, pentru a facilita exportul de cereale ucrainene. A precizat că, până în prezent, 27 de milioane de tone de cereale au fost tranzitate pe teritoriul României, o contribuţie majoră la Coridoarele de Solidaritate ale UE.

Cu privire la parcursul european al Ucrainei, Luminiţa Odobescu a exprimat sprijinul pentru adoptarea, până la finele anului, a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova şi a salutat, în context, progresele realizate în implementarea de către Ucraina a recomandărilor Comisiei Europene.

‘Discuţiile au prilejuit, de asemenea, evaluarea de etapă a acţiunilor diplomatice desfăşurate, cu ocazia săptămânii la nivel înalt a celei de a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, de statele membre şi de instituţiile europene în sprijinirea cauzei ucrainene şi a implementării Formulei de Pace propuse de preşedintele Volodimir Zelenski. Ministrul român de Externe a informat în legătură cu eforturile diplomatice ale României în cadrul bilateralelor avute în marja AG ONU 78 în care a abordat cu partenerii terţi nevoia de sprijin pentru Ucraina şi consecinţele globale ale războiului, cu accent pe contribuţia ţării noastre la securitatea alimentară. În context, a reiterat susţinerea pentru Formula de Pace propusă de preşedintele Zelenski şi a evidenţiat necesitatea continuării eforturilor în baza rezultatelor reuniunii din Arabia Saudită (Jeddah, 5 august) şi a discuţiilor din marja AG ONU 78’, menţionează MAE.

În marja reuniunii informale CAE de la Kiev, ministrul Luminiţa Odobescu a avut luni o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euroatlantică a Ucrainei, Olha Stefanishyna, informează MAE.

Ministrul Odobescu a subliniat importanţa implementării depline a recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cadrul legislaţiei privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina şi a reiterat solicitarea părţii române ca autorităţile ucrainene să consemneze inexistenţa aşa-numitei ‘limbi moldoveneşti’.

Vicepremierul Olha Stefanishyna a prezentat propunerile legislative avute în pregătire pentru implementarea reformelor necesare deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. A exprimat încredere că autorităţile ucrainene vor reuşi finalizarea reformelor, cu respectarea tuturor recomandărilor organismelor internaţionale, în perioada imediat următoare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks