Acasă55MAE: Peste 44.000 de cetăţeni non-UE şi-au depus candidatura în Programul anual...

MAE: Peste 44.000 de cetăţeni non-UE şi-au depus candidatura în Programul anual de burse oferit de România

Peste 44.000 de cetăţeni din 145 de ţări din afara spaţiului Uniunii Europene şi-au depus candidatura în cadrul Programului anual de burse oferite de România, prin Ministerul Afacerilor Externe, pentru anul universitar 2022 – 2023, a informat miercuri MAE.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la data de 15 martie s-a finalizat perioada de depunere a candidaturilor din partea cetăţenilor non-UE care au aplicat pentru obţinerea unei burse de studii din partea statului român în cadrul Programului anual desfăşurat de Ministerul Afacerilor Externe.

Candidaţii interesaţi şi-au putut încărca aplicaţiile individuale pe platforma online StudyinRomania, în perioada 20 decembrie 2021 – 15 martie 2022, rezultatele selecţiei urmând a fi anunţate la data de 15 iulie.

Pentru cele 250 de burse oferite de statul român au fost depuse 44.733 de cereri de la candidaţi proveniţi din 145 de ţări. Dintre aceştia, 21.035 şi-au exprimat intenţia de a urma studii de licenţă, 19.819 – studii de master şi 3.879 – studii doctorale. Numărul marchează o creştere importantă faţă de anii academici precedenţi, când au fost primite 959 de dosare de candidatură (pentru 2020 – 2021) şi, respectiv, 4.593 de candidaturi (pentru 2021 – 2022), precizează Ministerul de Externe.

Conform MAE, noua procedură de accesare a Programului anual de burse a ţinut cont de necesitatea adaptării acestuia la provocări generate de pandemia de ˆCOVID-19, precum şi de schimbarea fundamentală a modului în care cetăţenii interacţionează cu instituţiile publice, digitalizarea reprezentând una dintre priorităţile înscrise pe agenda Uniunii Europene şi a Guvernului României.

Astfel, s-a introdus depunerea electronică a candidaturilor cetăţenilor străini interesaţi de aceste burse şi s-a dezvoltat, cu sprijinul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educaţiei, o platformă online pentru încărcarea documentelor necesare, în limbile engleză şi franceză. Realizată în premieră, noua platformă virtuală este adaptată tendinţelor actuale şi prezintă o interfaţă cu capabilitate multi-device de accesare a informaţiilor.

‘Orice investiţie în educaţie este o investiţie în viitor, iar Guvernul României, prin intermediul MAE, acţionează continuu pentru consolidarea acestui instrument de acordare a burselor pentru studenţii străini din afara spaţiului Uniunii Europene. Ţinând cont de succesul de care se bucură acest program, sunt convinsă că acesta va contribui nu doar la o promovare mai eficientă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel mondial, ci mai ales la crearea unor punţi de legătură între România şi ţările de origine ale studenţilor, precum şi la formarea viitoarelor elite intelectuale ale acestora’, a afirmat secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale Janina Sitaru, citată în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks