Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea lui Bogdan Aurescu în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie.
‘Prof. dr. Bogdan Aurescu a obţinut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât şi în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispoziţiilor care guvernează alegerea judecătorilor la CIJ. Succesul obţinut la CIJ reprezintă o victorie a diplomaţiei române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Totodată, alegerea pentru prima dată în această funcţie a unui cetăţean român reflectă recunoaşterea profesionalismului şi a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu în domeniul dreptului internaţional’, precizează MAE, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Conform sursei citate, România a susţinut în mod constant activitatea CIJ, atât prin implicarea în proceduri jurisdicţionale şi consultative, cât şi prin promovarea unor iniţiative menite să încurajeze statele să recurgă la jurisdicţia CIJ în scopul soluţionării diferendelor, precum Declaraţia privind promovarea jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie.
‘Ministerul Afacerilor Externe transmite diplomatului român Bogdan Aurescu mult succes în exercitarea mandatului de judecător la CIJ’, se mai arată în comunicat.
Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă şi respectată instanţă internaţională. Toţi membrii ONU sunt părţi la Statutul Curţii. CIJ fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei ONU.
CIJ este alcătuită din 15 judecători permanenţi, aleşi pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi, dintre persoanele care se bucură de cea mai înaltă consideraţie morală şi care îndeplinesc condiţiile cerute pentru exercitarea în ţările lor de origine a celor mai înalte funcţii judiciare sau care sunt jurişti având o competenţă recunoscută în domeniul dreptului internaţional. Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleşi astfel încât să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizaţie şi principalelor sisteme juridice ale lumii.