Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, duminică, a Zilei dreptului internaţional umanitar în România, reiterând cu acest prilej importanţa şi relevanţa deosebite ale acestor norme în actualul context geopolitic, marcat de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, unul dintre pilonii principali ai politicii externe a României, care defineşte şi conduita ţării noastre în planul relaţiilor internaţionale, îl reprezintă promovarea respectului pentru dreptul internaţional, inclusiv pentru dreptul internaţional umanitar.
„Acţiunile prompte coordonate de MAE au fost întreprinse pentru a răspunde consecinţelor umanitare grave cauzate de agresiunea rusă din Ucraina. Direcţiile de acţiune ale MAE au vizat atât asigurarea respectării Convenţiilor de la Geneva din 1949 şi altor norme de drept internaţional umanitar pertinente, cât şi valorificarea tuturor instrumentelor disponibile pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de comiterea în Ucraina a celor mai grave crime potrivit dreptului internaţional”, se arată în comunicat.
MAE subliniază importanţa cunoaşterii şi a respectării dreptului internaţional umanitar, un set de norme creat pentru a salva vieţi, pentru a limita suferinţa civililor şi a persoanelor neimplicate în ostilităţi şi pentru a preveni distrugerea infrastructurii civile, contribuind, astfel, la rezilienţa societăţilor confruntate cu conflicte armate.
Ziua dreptului internaţional umanitar a fost stabilită prin Legea nr. 177/2013, la propunerea Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), şi este marcată, în fiecare an, începând cu 2014, prin acţiuni cultural-educative şi ştiinţifice dedicate cunoaşterii şi promovării dreptului internaţional umanitar.
Alegerea acestei zile corespunde simbolic momentului ratificării de către România, la 14 mai 1954, a Convenţiilor de la Geneva din 12 august 1949, care consacră, alături de cele două protocoale adiţionale din 1977 referitoare la protecţia victimelor conflictelor armate, principalele norme ale dreptului internaţional umanitar.
În acest an, secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale Janina Sitaru exercită mandatul de Preşedinte al CNDIU.
Articolul MAE salută celebrarea Zilei dreptului internaţional umanitar în România apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro