MAE salută constituirea Comisiei parlamentare comune pentru sprijinirea procesului de aderare a României la OCDE

0
34

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, printr-un comunicat de presă, că salută constituirea Comisiei parlamentare speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), decizie adoptată în cadrul şedinţei comune de marţi a celor două Camere ale Parlamentului.

‘Această decizie reconfirmă angajamentul politic ferm şi unanim la nivelul clasei politice româneşti pentru aderarea României la OCDE, Comisia parlamentară nou constituită urmând să contribuie la procesul de aliniere, pe componenta legislativă, la standardele Organizaţiei. Totodată, va sprijini, implicit, continuarea reformelor interne din domeniile politicilor publice, administrative, economice şi sociale, prin preluarea politicilor şi bunelor practici ale OCDE, larg recunoscute la nivel internaţional’, se afirmă în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, din această perspectivă, ‘rolul Parlamentului, ca partener instituţional constant în susţinerea acestui obiectiv major al agendei de politică externă al României, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, se consolidează şi devine o componentă cheie în buna desfăşurare a procesului de aderare la OCDE, completând tabloul instituţional pentru definitivarea acestui proces în vederea aderării efective’.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuţiilor de aderare cu România, alături de alte cinci state aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Peru.

În luna iunie 2022, a fost adoptată Foaia de parcurs (Accession Roadmap), document ce fixează termenii, condiţiile şi etapele procesului de aderare a României la Organizaţie şi urmăreşte alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor interne cu cele ale OCDE. Astfel, pe parcursul procesului de aderare la OCDE, România este evaluată de 26 de Comitete în tot atâtea domenii şi va trebui să internalizeze peste 250 de instrumente juridice la nivelul legislaţiei, politicilor şi practicilor interne.

La 15 decembrie 2022, România a finalizat cu succes prima etapă a procesului de aderare prin depunerea Memorandumului Iniţial – o auto-evaluare a alinierii legislaţiei, politicilor şi practicilor României la instrumentele juridice OCDE. AGERPRES / (AS – editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS