Acasă55MAE: Violenţa împotriva femeilor şi fetelor reprezintă unul dintre cele mai răspândite...

MAE: Violenţa împotriva femeilor şi fetelor reprezintă unul dintre cele mai răspândite fenomene

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor reprezintă unul dintre cele mai răspândite fenomene, care afectează drepturile fundamentale ale omului la viaţă, siguranţă, libertate, demnitate, integritate fizică şi psihică, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat transmis joi.

Joi este marcată Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor.

Sursa citată aminteşte că, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, pe măsură ce statele au început să implementeze măsuri menite a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, toate tipurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în special violenţa domestică, s-au intensificat.

MAE ‘reiterează angajamentul său ferm pentru promovarea şi protejarea drepturilor femeilor şi fetelor, precum şi pentru continuarea eforturilor pentru combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva acestora’.

‘Combaterea acestui flagel impune eforturi susţinute, pe termen lung, din partea autorităţilor, în materie de prevenire şi combatere, responsabilitatea de a ne opune tuturor formelor de violenţă sau hărţuire la adresa femeilor şi fetelor revenindu-ne tuturor, atât la nivelul statului, cât şi la cel societal’, precizează reprezentanţii ministerului.

Totodată, arată că nivelul de informare a societăţii româneşti pe această temă a crescut în ultimii ani, ca urmare a acţiunilor întreprinse de autorităţi şi de organizaţiile neguvernamentale active în domeniu.

Încă din anul 2003, România a adoptat o lege pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, care defineşte acest concept şi stabileşte categoriile de infracţiuni circumscrise violenţei domestice, conform prevederilor relevante din Codul penal.

Prin ratificarea, în anul 2016, a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), precum şi prin implementarea prevederilor acesteia în legislaţia naţională, ‘România şi-a demonstrat, încă o dată, angajamentul ferm în combaterea acestui fenomen’.

‘Una dintre priorităţile României, inclusiv din perspectiva candidaturii pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025, o constituie promovarea drepturilor femeilor şi fetelor, combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice fiind una dintre condiţiile necesare atingerii acestui obiectiv’, arată MAE.

De asemenea, reprezentanţii ministerului anunţă că acesta va rămâne, în continuare, ‘un partener de încredere al tuturor celor pentru care violenţa împotriva femeilor şi fetelor nu poate fi acceptată şi pentru care promovarea toleranţei zero în acest sens reprezintă o prioritate’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks