Şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti au efectuat, în weekend, vizita anuală de informare şi documentare, care a vizat judeţele Iaşi şi Suceava, a informat Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, vizita face parte din programul de diplomaţie publică derulat cu ocazia aniversării, în 2022, a 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Străine şi a fost axată pe promovarea elementelor legate de istoria României şi a patrimoniului cultural naţional.
‘În contextul internaţional actual, marcat de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, o criză majoră, cu implicaţii profunde şi de durată, declanşată în imediata vecinătate a Uniunii Europene, vizita organizată cu sprijinul autorităţilor locale din judeţele Iaşi şi Suceava a pus accentul pe prezentarea eforturilor şi implicării României în sprijinirea Ucrainei şi a cetăţenilor ucraineni. Astfel, au fost organizate vizite în zona de primire a refugiaţilor de la Vama Siret şi la Hub-ul umanitar de la Suceava, precum şi întâlniri cu entităţile implicate în acest proces’, precizează MAE.
Vizita de documentare a şefilor misiunilor diplomatice în judeţul Iaşi a inclus, printre altele, prezentarea Institutului Regional de Oncologie Iaşi şi a Centrului de simulare medicală Iaşi al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’, primirea de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, prezentarea companiei Antibiotice Iaşi şi vizitarea Palatului ‘Alexandru Ioan Cuza’ de la Ruginoasa.
În judeţul Suceava, după prezentarea obiectivelor de asistenţă umanitară pentru cetăţenii ucraineni, au fost vizitate Cetatea de Scaun şi Muzeul Satului Bucovinean, precum şi atelierele de ceramică şi olărit din comuna Marginea, Mănăstirile Voroneţ şi Dragomirna, Parcul Ariniş din Gura Humorului.
Aceste vizite au fost realizate cu participarea mediului de afaceri şi a producătorilor locali, în scopul promovării turismului şi patrimoniului local şi regional.