MAI: 39,1 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru acoperirea unor cheltuieli generate de criza refugiaţilor

0
244

România urmează să primească, până la sfârşitul acestei luni, primii bani din partea Comisiei Europene pentru acoperirea unor cheltuieli generate de criza refugiaţilor, după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a semnat, luni, contracte de finanţare pentru suma de 39,1 milioane euro.

Banii provin din Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI) – 12,1 milioane euro şi din Instrumentul de Sprijin pentru Managementul Frontierei şi Politica de Vize (IMFV) – 27 milioane euro.

‘Scopul asistenţei de urgenţă este acela de a acoperi efortul bugetar al statelor membre UE cele mai afectate de criza refugiaţilor din Ucraina. Astfel, Comisia Europeană a avut în vedere cheltuielile realizate de autorităţile publice pentru recepţia cetăţenilor ucraineni în condiţiile Deciziei privind protecţia temporară din 4 martie 2022 şi pentru activităţile legate de controlul şi facilitarea trecerii frontierei la frontierele externe relevante ale UE’, informează un comunicat al MAI transmis, luni, AGERPRES.

Potrivit comunicatului, pentru a facilita accesul rapid la aceste fonduri şi a limita birocraţia, Comisia Europeană a ales finanţarea nelegată de costuri (‘not linked to costs’), cu atât mai mult cu cât costurile reale actuale pot fluctua semnificativ.

Alături de România, alte patru state membre UE au primit fonduri externe nerambursabile în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina – Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.

‘Încă de la începutul crizei din Ucraina, MAI a avut o abordare pro-activă şi, prin Direcţia Fonduri Externe Nerambursabile, în calitate de Autoritate de Management Afaceri Interne, a întreprins o serie de demersuri pe lângă Comisia Europeană în vederea acoperirii cheltuielilor efectuate de România pentru primirea refugiaţilor din Ucraina’, se precizează în comunicat.

La data de 12 iulie, Comisia Europeană a transmis scrisoarea de informare cu privire la aprobarea celor două aplicaţii prin care se solicitau fonduri externe nerambursabile prin intermediul FAMI şi IMFV.

Cei interesaţi pot afla informaţii actualizate pe site-ul www.fed.mai.gov.ro.

Sursa: AGERPRESS