Oportunitatea oferită de Facilitatea de Rezilienţă şi Redresare trebuie folosită la maxim, iar investiţia în România este una ‘benefică’ tuturor, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri interne, şi Janez Lenarcic, comisarul european pentru Managementul crizelor.
‘Discuţiile purtate au avut în prim plan negocierile proiectelor şi investiţiilor finanţate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă pentru componenta ‘Rezilienţă în situaţii de criză’, aflată în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne’, informează un comunicat al MAI, transmis, miercuri, AGERPRES.
Lucian Bode a subliniat importanţa continuării coordonării la nivelul UE, astfel încât să se asigure cele mai bune rezultate în perioada post-pandemie COVID-19.
‘Urmărim să asigurăm complementaritatea investiţiilor prevăzute atât în Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, cât şi în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă, respectiv Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. Ca lucrurile să poată continua la un nivel cât mai înalt şi toată experienţa din ultimii ani a României să devină o poveste de succes trebuie ca acum să folosim la maxim oportunitatea oferită de Facilitatea de Rezilienţă şi Redresare. Investiţia în România este una benefică tuturor’, a afirmat Bode, citat în comunicat.
El a dat asigurări că România este ‘pe deplin’ pregătită să se angajeze în derularea cu succes a investiţiilor propuse, subliniind nevoia de convergenţă şi coeziune.
‘Având în vedere că toate realizările de până acum în domeniul situaţiilor de urgenţă au fost benefice nu doar României, ci şi altor ţări din UE, ministrul Lucian Bode şi-a exprimat convingerea că proiectele de investiţii propuse prin PNRR de către MAI vor beneficia de sprijinul partenerilor europeni’, se arată în comunicatul MAI.
În cadrul discuţiilor avute cu Ylva Johansson, Bode a reiterat preocuparea pentru găsirea unor soluţii eficiente la provocările de la nivel european în domeniul Afacerilor interne, incluzând migraţia şi azilul, protecţia frontierelor externe, asigurarea securităţii interne şi lupta împotriva terorismului, revenirea la un spaţiu Schengen funcţional.
Potrivit comunicatului, Ministrul de Interne a subliniat că România doreşte definitivarea aderării la spaţiul Schengen, proces care trenează din 2011, şi a reafirmat că ţara noastră rămâne ferm angajată în sprijinirea mecanismelor şi instrumentelor europene menite să asigure o securitate internă sporită a UE şi o mai mare rezilienţă în faţa provocărilor curente.