Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a informat miercuri, referitor la protestele poliţiştilor, că toate revendicările de natură financiară, respectiv aplicarea Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică şi indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflaţiei au fost incluse în propunerea de buget pentru 2022 pe care a înaintat-o Ministerului Finanţelor Publice.
‘Acest demers a fost deja adus la cunoştinţa organizaţiilor sindicale de către ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, în cadrul unei întâlniri care avut loc la finalul anului trecut’, informează un comunicat al MAI transmis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit comunicatului, ministrul Bode a susţinut, la dezbaterea bugetului de stat pe 2022 în comisiile parlamentare de specialitate şi de buget-finanţe, majorarea salariilor de bază ale angajaţilor MAI conform Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
‘Totodată, astăzi, reprezentanţii MAI au susţinut în faţa Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Senatului României, amendamentele la Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 130/2021 din 17 decembrie 2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care prevăd acordarea majorării salariale conform Legii-cadru nr. 153/2017, amendamente care au trecut de comisie’, arată sursa citată.
Conform MAI, în privinţa pensiilor militare, demersurile făcute de ministrul Afacerilor Interne se reflectă în majorarea pensiilor sub 2.500 de lei cu 10% de la începutul anului, iar a celorlalte cu rata inflaţiei, iar aceste măsuri au peste 21.000 de beneficiari.
‘Pentru eficientizarea activităţii, în anul 2021, MAI a avut ca prioritate achiziţionarea de mijloace de mobilitate terestră, armament şi tehnică specială în valoare de peste 50 milioane de lei. Totodată, au fost realizate şi investiţii în modernizarea sau reabilitarea sediilor în care îşi desfăşoară activitatea personalul MAI, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei’, se explică în comunicatul citat.
Ministerul mai aminteşte că anul trecut s-a demarat implementarea măsurilor aprobate prin ‘Concepţia privind reducerea deficitului de personal din structurile de ordine şi siguranţă publică ale Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2021 – 2025’, aceasta urmând să se desfăşoare etapizat, potrivit termenelor de realizare stabilite.
‘Toate propunerile de acte normative care au vizat activităţile şi specificul MAI au fost discutate de reprezentanţii ministerului în comisiile de dialog social cu reprezentanţii sindicatelor şi au fost organizate dezbateri publice pe subiectele de interes’, mai arată sursa citată.
Conducerea MAI îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog, subliniind faptul că revendicările sindicatelor constituie o prioritate.