AcasăStiri generaleMApN: Secretarul de stat pentru politica de apărare, la Reuniunea Consiliului Afaceri...

MApN: Secretarul de stat pentru politica de apărare, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Secretarul de stat în MApN pentru Politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, participă, luni şi marţi, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor Apărării, în cadrul căreia este prevăzută o primă dezbatere pe tema Busolei Strategice – viitorul instrument de orientare al UE pe dimensiunea de securitate şi apărare.

‘Reuniunea va demara cu o sesiune comună cu miniştrii Afacerilor Externe, în data de 15 noiembrie, dedicată Busolei Strategice. Aceasta va reprezenta o oportunitate pentru o primă dezbatere pe tema proiectului Busolei Strategice, viitorul instrument de orientare al Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate şi apărare, ce va ghida acţiunea statelor membre pentru următorii 5-10 ani’, informează un comunicat al MApN, transmis, luni, AGERPRES.

Marţi, este prevăzută o reuniune a Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA). Miniştrii Apărării şi reprezentanţii acestora vor discuta opţiuni privind consolidarea rolului EDA în ceea ce priveşte inovaţiile în domeniul apărării şi promovarea oportunităţilor de colaborare în domeniul tehnologiilor viitorului la nivelul UE, precizează MApN.

‘Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, va prezenta evoluţiile privind o serie de aspecte importante, precum Operaţia EUFOR Althea din Balcanii de Vest, Prezenţele Maritime Coordonate, Mobilitatea Militară şi stadiul actual al PESCO. Discuţiile vor continua cu o sesiune dedicată misiunilor militare de instruire ale Uniunii Europene. La acest moment, sunt în desfăşurare astfel de misiuni în Mali, Somalia, Republica Centrafricană, precum şi, recent, în Mozambic’, se arată în comunicatul citat.

În cadrul reuniunii, va fi organizat un prânz de lucru la care va participa şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va permite un schimb de idei privind elaborarea Busolei Strategice şi a Conceptului Strategic al NATO, indică MApN.

Potrivit ministerului, vor fi dezbătute modalităţi prin care poate fi intensificată cooperarea UE – NATO, inclusiv în noi domenii, având în vedere şi o potenţială nouă declaraţie comună.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks