Mara Mareș, președinta TNL, a declarat sâmbătă în cadrul Congresului Studenților din România și Republica Moldova (CSRRM), eveniment istoric, care are loc în incinta Palatului Parlamentului, că în fiecare an, România alocă 2550 de locuri de studii pentru tinerii din Republica Moldova și Republica Moldova oferă anual tinerilor din România 200 de burse, la cele trei cicluri ale învățământului superior: licență, masterat și doctorat.
”Vă salut cu cea mai mare căldură, dragi studenți români, indiferent de cetățenia pe care o aveți. Dragi tineri, membri ai Uniunii Studenților din România și membri ai Ligii Studenților Originari din Republica Moldova, vă felicit pentru organizarea Congresului Studenților din România și Republica Moldova, și vă felicit pe toți cei care participați astăzi, aici, la acest eveniment care ne aduce mai aproape de un viitor european și comun. Prezența voastră aici reprezintă o continuare a tradiției de cooperare și promovare a excelenței în educație, dar și o dovadă că mobilitatea academică funcționează bine și oferă oportunități pentru dezvoltarea rețelelor personale și profesionale”, a spus lidera TNL.
”Mai mult decât atât, prezența voastră aici, la acest eveniment care sper să devină nu doar un reper istoric, ci și un obicei… sănătos, arată că împărtășim un set comun de valori, că urmărim aceleași idealuri și că ne sprijinim reciproc pentru a ne atinge scopurile. Iar unul dintre aceste idealuri, la care munciți și voi, și la care muncim și noi, este să ne reunim destinele sub umbrela politică, economică și de securitate a statelor din clubul euro-atlantic. Și pentru ca idealurile noastre să devină realitate, trebuie ca și noi să lucrăm în acest sens, și să facem ceea ce ține de noi pentru ca oportunitățile istorice să ne găsească pregătiți”, a mai spus Mareș.
Ea a mai arătat că în domeniul educație, între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, respectiv între Ministerul Educației din România și Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a fost încheiat un protocol de colaborare, în data de 11 februarie 2022, cu prilejul ședinței comune a Guvernelor statelor noastre.
”Acest protocol creează oportunități fantastice, pentru că încurajează mobilitatea academică și instruirea teoretică și practică a studenților și profesorilor, sprijină extinderea universităților românești în Republica Moldova, simplifică recunoașterea și echivalarea perioadelor de studii, a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și încurajează adoptarea practicilor educaționale europene în procesul de elaborare și armonizare a programelor școlare. Cu alte cuvinte, luăm măsuri la firul ierbii, pariem pe educație – care este mereu o carte câștigătoare, și ne transformăm ușor-ușor, elev cu elev, an după an, în ceea ce ne dorim să devenim: cetățeni ai unei Europe unite și sigure, care trăiesc în pace și prosperitate.
În fiecare an, România alocă 2550 de locuri de studii pentru tinerii din Republica Moldova:
- 950 pentru învățământul preuniversitar,
- 1100 pentru învățământul superior,
- 450 pentru studii universitare de master și
- 50 pentru studii de doctorat.
De asemenea, Republica Moldova oferă anual tinerilor din România 200 de burse, la cele trei cicluri ale învățământului superior: licență, masterat și doctorat.
Unii pot spune că este mult, alții că este puțin… Însă ceea ce nimeni nu poate contrazice este că, în 10 ani, în urma acestor schimburi academice se va forma o comunitate de peste 20.000 de tineri talentați, conectați la rețele profesionale, care vor lucra atât în zona privată, antreprenorială, cât și în zona publică, zona administrativă și decizională.
În 10 ani sau chiar mai puțin, unii dintre voi se vor găsi în poziția de a lua decizii importante fie pentru România, fie pentru Republica Moldova, fie pentru viitorul nostru comun. Viața vă va oferi aceste oportunități, fie că veți fi în poziții de conducere în mari companii, fie că veți activa în politică, diplomație sau în instituții naționale sau internaționale. Și sunt convinsă că veți ști foarte bine să urmăriți idealurile la care astăzi visați și pe care, iată, le afirmați astăzi, aici, într-un mod atât de generos și convingător.
Eu îmi doresc ca voi, în primul rând, să țineți aproape unii față de ceilalți; să schimbați idei și să creați o piață a ideilor la care să participe și colegii voștri mai mici, care vin din spate; iar în momentele mai dificile sau de cumpănă, să alegeți mereu – dar mereu – să priviți partea plină a paharului, adică să priviți la lucrurile care ne unesc, și nu la cele care ne dezbină.
Cât despre relația cu autoritățile… vă rog să rețineți că ușa Guvernului României va fi mereu deschisă pentru voi, precum și pentru inițiative precum cea de astăzi”, a transmis Mara Mareș în discurs.
Uniunea Studenților din România, alături de Liga Studenţilor Originari din Republica Moldova organizează anul acesta Congresul Studenților din România și Republica Moldova (CSRRM), eveniment istoric, care are loc în incinta Palatului Parlamentului.
Sub deviza „Împreună pentru un viitor european”, pentru prima dată, tinerii români şi basarabeni se întâlnesc pentru a celebra valorile ce îi unesc şi pentru a afirma dorinţa de a se dezvolta într-un context european.
Articolul Mara Mareș, președinta TNL, la Congresul Studenților din România și Republica Moldova (CSRRM): n fiecare an, România alocă 2550 de locuri de studii pentru tinerii din Republica Moldova apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro