Un număr de 14 localităţi rurale din judeţul Maramureş au fost afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultima perioadă, iar mai multe gospodării au fost inundate sau drumurile distruse de aluviuni, a informat, marţi, prefectul Rudolf Stauder.
‘Fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat, în judeţul Maramureş, 14 unităţi administrativ-teritoriale. Temperaturile ridicate au dus la topirea stratului de zăpadă existent, iar precipitaţiile abundente suprapuse pe un strat de zăpadă au contribuit la creşterea debitelor şi nivelurilor unor râuri şi pâraie care s-au revărsat şi au transportat aluviuni, material lemnos, pietriş. Au fost produse pagube în 14 unităţile administrativ-teritoriale: Ruscova, Rona de Jos, Vişeu de Jos, Poienile de Sub Munte, Borşa, Cupşeni, Cerneşti, Gârdani, Coltău, Copalnic Mănăştur, Repedea, Bistra, Şişeşti şi Recea’, a spus Rudolf Stauder.
Scurgerea apelor de pe versanţii muntoşi a afectat mai multe gospodării.
‘Scurgerile de pe versanţi au blocat accesul temporar a nouă persoane pe o cale de acces la gospodării. Apele revărsate au inundat patru gospodării, trei anexe gospodăreşti şi au afectat 10 poduri, 27 podeţe şi traversări pietonale, 6,66 km de drum comunal, 92,87 km străzi, 12,6 km de drumuri forestiere şi agricole, 9,03 hectare de păşuni şi fânaţe, 55 hectare de teren arabil şi două surse de alimentare cu apă în sistem centralizat. Au fost colmatate mai multe cursuri de apă necadastrate şi s-au produs eroziuni la malurile unor cursuri de apă aflate în administrarea A.N.A.R. şi a autorităţilor publice locale’, a mai adăugat Rudolf Stauder.
Conform aceleiaşi surse, pompierii militari şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au intervenit cu utilaje şi personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă pentru deblocarea podeţelor şi evacuarea cu motopompe a apei din curţi, subsoluri, decolmatarea cursurilor de apă necadastrate. Rafale puternice de vânt au avariat în comuna Şişeşti 10 gospodării şi 12 anexe gospodăreşti, respectiv un autoturism.
‘Comisii mixte, stabilite prin ordin de prefect, se vor deplasa în teritoriu şi vor proceda la evaluarea pagubelor produse în judeţul Maramureş, în această perioadă, de fenomenele hidrometeorologice periculoase. După finalizarea evaluărilor, situaţia centralizată va fi transmisă la nivel central’, a mai precizat prefectul judeţului Maramureş.