Peste 150 de hectare de teren urmează să intre în circuitul agricol în primăvara acestui an, urmând a fi utilizate în domeniul legumiculturii şi culturilor cerealiere, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Vasile Pop. ‘Cele 150 de hectare de teren, majoritatea situate în zonele de şes, vor fi întrebuinţate de către legumicultori, iar alte 40 de hectare ar putea fi utilizate de către fermierii preocupaţi de culturile cerealiere sau plante tehnice. Practic, anual, fermierii din judeţ încearcă şi fac eforturi sporite pentru a recupera şi introduce în circuitul agricol terenuri care se pot folosi, terenuri care se pretează unei anumite culturi. De regulă, căutăm terenuri cu un sol potrivit, îndeosebi pentru legumicultură, terenuri care să fie în vecinătatea unor cursuri de apă pentru a iriga culturile, altfel, cheltuielile devin prea mari şi prea puţini fermieri şi-ar permite costurile suplimentare cu transportul apei pentru întreţinerea culturilor. În privinţa plantelor tehnice, acestea sunt mai puţin pretenţioase, însă e de preferat un sol bogat, un teren cât mai drept care să nu aibă prea multe obstacole şi să poată fi lucrat cu orice tip de utilaj. Preocuparea fermierilor din Maramureş e ca în fiecare an, măcar câteva zeci de hectare să fie redate agriculturii şi să putem oferi populaţiei o parte din hrana necesară, hrana de bază, direct de la producător’, a spus Vasile Pop. Potrivit acestuia, legumicultura a revenit pe piaţa locală în ultimii zece ani şi oferă aproape întreaga gamă de produse pe piaţa liberă şi în târguri specializate. ‘Avem de aproape zece ani o evoluţie pozitivă a domeniului legumicol. O reinventare a legumiculturii după ce ani buni după evenimentele din 1989 domeniul a fost aproape abandonat. Oamenii care au lucrat în domeniu au realizat că piaţa are nevoie de legume, fructe, alte produse de casă şi s-au pus la muncă. Restartul a fost dificil, terenurile de bună calitate, fărămiţate şi schimbată întrebuinţarea, utilajele şi tehnologiile de irigare distruse sau duse la fier vechi, deşi puteau fi mult şi bine exploatate. Acum, pot să spun că de 10-15 ani legumicultura locală a revenit în forţă pe piaţa locală şi oferă locuitorilor din oraşe întreaga gamă de produse de grădină, produse necesare în orice gospodărie. Avem mici fermieri care aproape zilnic sunt prezenţi pe piaţă cu produse proaspete, conservate sau produse solicitate de anumiţi clienţi. Pe lângă prezenţa din piaţa liberă, avem, în zilele de vineri şi sâmbătă, un târg al fermierilor tradiţionali de unde se pot cumpăra legume, produse din carne, lactate, produse de panificaţie, sucuri naturale, prăjituri de casă, fructe, produse conservate, dar şi mici podoabe ale unor meşteri populari. E un târg care se deschide dimineaţa la ora 09.00 şi se închide undeva în jurul orei 16.00, pentru a mulţumi pe toată lumea’, a precizat Vasile Pop. Recent, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunţat că principala piaţă agro-alimentară, Izvoarele va intra într-un amplu proces de modernizare pentru a permite fermierilor mici şi mijlocii vânzarea produselor în condiţii decente. De asemenea, primăria a mai investit de curând 1,2 milioane de euro în deschiderea unei pieţe agricole obor, destinată producătorilor agricoli din toată ţara. Primăria municipiului Baia Mare are în vedere anul acesta şi modernizare unor pieţe din mai multe cartiere a oraşului pentru a facilita accesul producătorilor locali.