Bugetul adoptat de Consiliul Local Baia Mare este unul nerealist, greşit fundamentat economic şi reprezintă o copie de după bugetele anilor trecuţi, în mare parte netransparent şi nerealist, a informat, miercuri, consilierul local USR Horia Buhan.
‘Şi în acest an am avut un buget total netransparent, ţinut la mare secret, cu dezbateri formale menite doar a bifa etapele impuse de procedură. Un buget însoţit de aceleaşi negocieri nocturne, cu trocuri prin care să fie asigurat numărul de voturi necesare pentru a trece bugetul. S-au dat informaţii puţine, generaliste, nu s-a răspuns solicitărilor legate de buget. Eu, personal am depus în 11 ianuarie o solicitare de clarificări pe buget şi nici până astăzi nu am primit răspuns. Au trecut nu doar cele 10 zile pentru a răspunde unui ales local, au trecut şi cele 30 de zile în care există obligaţia legală de a răspunde oricărui cetăţean. Să mai întreb cum e respectată legea? Ar fi o întrebare retorică!’ a spus Horia Buhan.
Consilierul local a subliniat că bugetul local prognozat a fost majorat brusc din momentul lansării publice fără nicio explicaţie.
‘În dezbaterea publică a fost lansat în 3 ianuarie un buget în care veniturile prognozate erau de 745.301.000 lei. După o lună acestea au crescut brusc la 1.047.913.500 lei – cu 302.612.500 lei (61 milioane euro mai mult). De unde o fi scos dl primar aceşti bani? Evident din pix. Acolo unde îl şi doare pentru că, de ani buni, face dezvoltare doar pe hârtie! Cu venituri de 745 milioane de lei mai puteam spera la o execuţie bugetară de 60-65%. Cu noua propunere vom fi sub 50%, adică în media ultimilor ani: 48,16% în 2022, 49,18% în 2021. Nivelul colectării taxelor şi impozitelor locale este extrem de slab de doar 48,49%, deşi plătim un aparat de lucru de 389 de oameni, cu 12 mai mulţi decât în anul precedent. Unde sunt administraţii performante, colectarea se situează între 75% şi 90%’ a mai precizat Horia Buhan.
Acesta susţine că din cauza unui buget local total nerealist, primăria municipiului Baia Mare n-a marcat în anul 2022, nici un proiect deosebit.
‘Şi în 2022 partea de funcţionare a zbârnâit cu o pondere de 80%, păpată din buget. Doar noi suntem campioni naţionali la risipirea banului public: facem sindrofii costisitoare în fiecare anotimp, avem cea mai scumpă deszăpezire, cele mai scumpe artificii, cele mai scumpe luminiţe, cele mai scumpe băncuţe, cele mai scumpe coşuri de gunoi ?.a.m.d. Dezvoltarea mai are de aşteptat, ‘felia’ din buget alocată ei, în ultimii ani, nedepăşind 20%. Poate vă aduceţi aminte cum în dezbaterile anilor trecuţi eram acuzaţi de însuşi iniţiator că dacă nu votăm bugetul ne opunem dezvoltării municipiului(…)Încheiem anul 2022 fără niciun proiect major finalizat şi cu perspective serioase de a pierde în 2023 sute de milioane din bani europeni. De ce nu atragem bani europeni? Simplu, pentru că nu se vrea. E complicat, birocraţie excesivă şi… sunt prea multe controale! E mai simplu ca, în 5 minute, să se facă achiziţii directe pe SEAP, la preţuri de te cruceşti’ a spus Horia Buhan.
Acesta a subliniat că banii pentru achiziţii publice din anul 2023 au fost estimaţi la 35 de milioane euro.
‘Bani de achiziţii s-au pus de o parte şi în acest an, undeva la 35 milioane de euro. Anul trecut ( 2022 n.red.)au fost prevăzute 30 de milioane euro şi, după multiple rectificări, suma a ajuns la 45 milioane euro. Ce ziceţi de acest algoritm de alcătuire a unor bugete ‘revoluţionare’ sau ‘performante’, dar numai pentru unii; mereu cam aceiaşi ‘unii’! Dacă ne uităm la orice urbe din jurul nostru, vedem că lucrurile se mişcă şi că sunt accesate fonduri europene, că se dezvoltă noi capacităţi de producţie, că salariile cresc, că oamenii o duc niţel mai bine. La noi se mimează dezvoltarea, care e înlocuită de poveşti, imagini 3D şi randări de imagini doar pentru imaginea întăistătătorului de municipiu care stă. Stă pe loc’ a mai spus Horia Buhan.
Consilierul local susţine că la o privire tehnică a bugetului pe anul 2023, salariile personalului din administraţiei sunt subevaluate cu 40%, dar se mizează pe rectificările anuale.
‘Pentru SPAU, Minaur, Teatrul Municipal, pentru salariile personalului din primărie, sumele sunt în mod clar subevaluate cu cel puţin cu 40 % faţă de necesar. De ce se procedează astfel? Să dea bine, să pară că nu se cheltuiesc bani mulţi cu salariile. Chiar dacă banii alocaţi ar ajunge doar pentru jumătate de an, se mizează pe rectificările votate cu ochii închişi. La urma urmei, nu poţi lăsa oamenii fără salarii pentru că nu au nicio vină. Dacă nu se dorea ca Baia Mare să fie ţinută încă un an în subdezvoltare această variantă de buget trebuie respinsă! Primarul cu echipa sa, trebuiau forţaţi să construiască un buget raportat la realitatea de azi, chiar dacă este una dezastruoasă’ a mai adăugat Horia Buhan.