AcasăStiri generaleMaramureş: Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare ar trebui trecută...

Maramureş: Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare ar trebui trecută în patrimoniul local, susţine un consilier

Fosta casă de cultură a sindicatelor din municipiul Baia Mare, singura de acest gen din judeţul Maramureş, ar trebui salvată de la distrugere prin preluarea în gestiunea administraţiei locale, a anunţat, vineri, consilierul local (PMP), Bogdănel Gavra.

‘Băimărenii doresc ca această construcţie reprezentativă să fie reabilitată şi reintrodusă în circuitul cultural şi artistic local, motiv pentru care solicită administraţiei publice locale să continue cu maximă responsabilitate demersurile juridice privind intrarea în posesie. Nu mai sunt acceptate întârzieri, promisiuni, angajamente sau alte demersuri populiste, structurile sindicale care ridică pretenţii de proprietate demonstrându-şi incapacitatea de a administra un asemenea obiectiv’, a spus Bogdănel Gavra.

Acesta susţine că lucrările de reparaţie şi reabilitare a casei de cultură ar putea fi realizate din fonduri europene şi guvernamentale.

‘Lucrările de reparaţii şi modernizare pot fi efectuate cu fonduri provenind din finanţări europene, guvernamentale şi de la bugetul local, prioritară fiind reglementarea cu celeritate a statutului său juridic, realizarea unui proiect tehnic corespunzător şi adaptat ca şi facilităţi nevoilor unei instituţii moderne din secolul XXI, fără a fi alterat conceptul arhitectural iniţial. Ceea ce a reuşit administraţia publică locală în 33 de ani este doar o înscriere provizorie în CF. Trebuie să devină prioritatea zero a oraşului reabilitarea tuturor imobilelor cu destinaţie cultural-artistică’ a mai adăugat Bogdănel Gavra.

Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Baia Mare a fost dată în folosinţă în anul 1971, dar începând cu anul 1990, exploatarea deficitară a sindicatelor din judeţul Maramureş au adus imobilul într-o stare precară.

‘Finalizată în anul 1971, Casa de Cultură Baia Mare este o clădire reprezentativă a municipiului Baia Mare, fiind parte a patrimoniului cultural şi simbol al identităţii noastre comune, ajunsă într-o stare de degradare şi distrugere majoră. Nefiind capabilă să o întreţină deşi au exploatat-o fără milă după 1990, sindicatele au refuzat mulţi ani să o cedeze, preferând să o aducă într-o situaţie precară. Starea de fapt este inacceptabilă, oraşul neavând o clădire care să asigure facilităţile necesare pentru desfăşurarea unor manifestări culturale de anvergură. Având 700 de locuri în sala mare şi alte spaţii utile pentru activităţi comunitare, clădirea are nevoie de reparaţii majore la structura de rezistenţă, instalaţiile electrice, apă şi canalizare, reţeaua pluvială şi nu în ultimul rând, a faţadei dotată cu ornamente de piatră’ a mai precizat Bogdănel Gavra.

În incinta clădiri au funcţionat o lungă perioadă de timp, Ansamblul Naţional ‘Transilvania’, a doua bibliotecă orăşenească din judeţul Maramureş ca fond de carte, diverse asociaţii, cluburi şi un post de radio local. Clădirea este amplasată în centrul nou al oraşului în vecinătatea sediului noii biblioteci judeţene ‘ Petre Dulfu’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks