Acasă93Maramureş: CJ a alocat 150.000 lei studiului de fezabilitate necesar deschiderii primului...

Maramureş: CJ a alocat 150.000 lei studiului de fezabilitate necesar deschiderii primului centru de legume-fructe

onsiliul Judeţean (CJ) Maramureş a alocat din bugetul propriu suma de 150.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind deschiderea, în comuna Mireşul Mare, a primului centru de legume-fructe din judeţ, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Ionel Bogdan.

‘Studiul de fezabilitate a fost evaluat la 150.000 de lei şi va fi suportat de CJ în mare parte şi într-o mai mică măsură de primăria comunei Mireşul Mare. La acest proiect, primul de acest gen în judeţul Maramureş la aproape 30 de ani de la închiderea fostelor centre de colectare a legumelor şi fructelor din sate şi comune, devenim parteneri pentru a deschide un centru şi o piaţă modernă, adaptată cerinţelor şi a mulţumi fermieri mici sau mari, producătorii individuali din mai multe localităţi rurale. Este vital să avem asemenea centre în judeţ şi să venim cât mai rapid în sprijinul fermierilor cu spaţii de depozitare, dar şi pieţe, adică spaţii de comercializare adecvate (…) Ne dorim ca populaţia să aibă acces la produse de calitate, produse păstrate în condiţii de siguranţă cu respectarea normelor în vigoare’, a spus Ionel Bogdan.

Preşedintele CJ a subliniat că singura condiţie de a reveni pe piaţă în forţă constă în asocierea fermierilor importanţi.

‘Intenţia noastră e să-i convingem pe cât mai mulţi fermieri să recurgă la formele asociative pentru a şi putea valorifica produsele în condiţii cât mai eficiente, bune şi în acest fel şi noi, CJ, putem sprijini dezvoltarea altor centre de legume-fructe prin construcţia unor spaţii de comercializare-depozitare. Anul viitor, cred că vom mai deschide cel puţin două centre de legume-fructe în mediul rural sau urban. O parte din finanţare va fi asigurată de CJ, iar un alt segment prin Programul Operaţional Regional (POR). Trebuie să ne mişcăm foarte repede pentru că producătorii locali, dar şi populaţia să fie avantajaţii acestor proiecte de interes comunitar, dar şi economic’, a mai precizat preşedintele Ionel Bogdan.

Până la sfâşitul anului 2000, în judeţul Maramureş funcţionau un depozit central de legume-fructe şi o reţea de peste 100 de magazine specifice, din care au mai rămas 10 magazine. Centrul deţinea propria flotă de maşini destinată transportului şi mai multe puncte de colectare în judeţ.

De asemenea, în municipiul Baia Mare, până la finele anului 2007 a funcţionat o fabrică de sucuri şi conserve.

Recent, Primăria Baia Mare a investit 1,2 milioane de euro în deschiderea primei pieţe agro en gross adresată fermierilor din toată ţara, municipalitatea mai având în vedere modernizarea pieţei agro-alimentare Izvoare, funcţională din anul 1950.

Producătorii locali îşi desfac produsele pe piaţa liberă şi pe cea organizată prin Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici Maramureş. În judeţ există peste 200 de producători şi 45 de produse alimentare care poartă marca ‘Bun de Maramureş’. AGERPRES / (A – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks