Maramureş: O familie de români a încercat să treacă frontiera prezentând certificate digitale falsificate

0
242

O familie de cetăţeni români a încercat să intre în ţară, în noaptea de joi spre vineri, prezentând la controlul de frontieră certificate digitale europene COVID falsificate, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan.

Potrivit acesteia, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, judeţul Satu Mare, s-au prezentat pentru a intra în România trei persoane – cetăţeni români, doi bărbaţi şi o femeie. Cei trei sunt o familie din judeţul Satu Mare (soţ, soţie şi fiul acestora, major) şi călătoreau cu un autoturism înmatriculat în Austria. La controlul de frontieră aceştia au declarat că vin din Austria (ţară aflată în zona roşie a statelor cu risc epidemiologic). Persoanele care doresc să intre în România venind din această ţară trebuie să se supună măsurii carantinării, excepţie făcând cei care prezintă un certificat digital european COVID.

‘Cele trei persoane au prezentat poliţistului de frontieră certificatele digitale EU-Covid prevăzute cu cod QR, eliberate de către autorităţile austriece, pe care erau inscripţionate datele lor de identificare şi din care rezulta că în data de 17 noiembrie a.c. persoanele au făcut un test PCR, iar rezultatul este negativ. În urma scanării codurilor QR ale certificatelor digitale, lucrătorul nostru a constatat că testele sunt non-valide (expirate), data prelevării probei fiind 21 octombrie’ a spus Iulia Stan.

În cauză au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri şi uz de fals.

Totodată, persoanele nu au mai intrat pe teritoriul României, alegând să se întoarcă în Austria.

Sursa: AGERPRESS