rima pistă de biciclete din fostul oraş minier Baia Sprie, dată în folosinţă de adminstraţia locală în luna noiembrie a anului 2022 şi redeschisă parţial publicului, a necesitat montarea unor panouri de siguranţă/semnalizare sau balustrade de trecere în anumite zone, pista devenind astfel mult mai fiabilă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, primarul Alin Bîrda.
‘E o investiţie mult dorită care vine în sprijinul localnicilor care folosesc bicicleta pentru a face mişcare, dar şi pentru potenţialii turişti care ar ajunge în oraşul nostru. Facem eforturi susţinute şi accesăm fonduri europene pe diverse programe de finanţare europene pentru a redefini Baia Sprie dintr-un fost oraş minier într-un oraş cu un real potenţial turistic mai ales că în zonă avem toate resursele necesare’, a spus Alin Bîrda.
Conform acestuia, pista de ciclism este amplasată paralel cu drumul de legătură dintre oraşul Baia Sprie şi municipiul Baia Mare şi e prima investiţie de acest gen din judeţul Maramureş.
Investiţia în valoare în valoare de 9.978.290,89 lei a fost realizată în cadrul proiectul ‘Reducerea emisiilor de carbon în oraşul Baia Sprie pe planul de mobilitate urbană durabilă’.
Potrivit documentaţiei tehnice, pista are o lungime totală de 3.767,60 metri liniari şi au fost montaţi 80 de stâlpi cu corpuri de iluminat cu o capacitate de 64W, putând fi utilizată în siguranţă şi pe durata nopţii.
Primăria oraşului Baia Sprie intenţionează să pună în funcţiune un muzeu al mineritului, iar în urma unui parteneriat public-privat să repună în valoare domeniul turistic Mogoşa, situat la poalele Munţilor Gutâi şi Lacul Albastru.
În arealul oraşului mai funcţionează staţiunea montană Şuior şi un hotel-restaurant situat în Pasul Gutâi, la 900 metri altitudine pe DN 18, pe conexiunea rutieră Baia Mare – Sighetu Marmaţiei.