O ploscă minerească din anul 1850, unul dintre obiectele unicat ale Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, a ajuns să fie expusă vizitatorilor şi turiştilor pe durata verii, a informat, miercuri, muzeograful Oana Teremtuş.
‘Una dintre cele mai frumoase piese ceramice, aparţinând acestei categorii, este o ploscă. Vasul a aparţinut cu siguranţă unei Asociaţii profesionale minereşti şi este datat la 1850. Este o ploscă de dimensiuni mari, are formă sferoidală, aplatizată, cu patru urechiuşe prin care se trece cureaua de susţinere. Vasul se sprijină pe patru picioruşe şi este smălţuit, brun închis’, a spus Oana Teremtuş.
Decoraţiunea vasului folosit de mineri în acele timpuri îndepărtate arată că acesta e unul emblematic pentru breasla minerilor.
‘Atrage atenţia decorul vasului, el fiind de fapt şi cel care a determinat specialiştii să îl considere un vas emblematic. Acesta a fost realizat pe ambele feţe ale vasului, prin sculptarea elementelor pe o fâşie de lut moale, care mai apoi a fost aplicată pe pereţii acestuia. Marginea vasului, pe ambele părţi, este decorată cu o ghirlandă de frunze, întreruptă în partea superioară, în dreptul gurii, de un motiv astral (soarele). În partea inferioară se remarcă un coş al abundenţei. Între aceste două reprezentări, decorul este organizat în registre. Deasupra coşului se regăsesc trei pocale, din care se ridică doi şerpi încolăciţi. Prezenţa acestui motiv se poate datora faptului că, în credinţa populară, şarpele este protector al spaţiului şi al averii. Pocalul central are un însemn heraldic care aminteşte de stema Austriei, iar cele laterale au alături câte o figură graţioasă feminină, dar şi două ciocane încrucişate, simbolul minerilor, regăsit la intrarea în orice mină. Alăturarea celor două reprezentări ne determină să considerăm că figurile feminine sunt, de fapt, reprezentarea Sfintei Varvara, protectoarea minerilor’, a mai arătat Oana Teremtuş.
Potrivit acesteia, colecţia de ceramică a muzeului conţine peste 2.600 de piese, organizate după categorii funcţionale, tehnici de lucru şi de ornamentare.
‘Cele mai importante piese din colecţie sunt cele pe care specialiştii le numesc vase emblematice. Acestea au constituit probă de examen pentru obţinerea titlului de calfă sau meşter. Ele provin din mai multe categorii funcţionale. Între vasele emblematice, păstrate în colecţiile noastre, se regăsesc mai multe oale, dintre acestea două sunt nesmălţuite, iar una devine deosebit de valoroasă, fiind purtătoarea amprentei sigiliului breslei olarilor din Baia Mare de la 1715. Valoarea ei este confirmată şi de faptul că este un obiect patrimonial trecut în categoria celor ce aparţin Tezaurului României’, a conchis Oana Teremtuş.