AcasăStiri generaleMaramureş: Preşedintele CJ dă asigurări că proiectele de investiţii cu fonduri europene...

Maramureş: Preşedintele CJ dă asigurări că proiectele de investiţii cu fonduri europene au cofinanţarea asigurată

Cofinanţarea proiectelor de investiţii din fonduri europene are soluţii concrete şi toate proiectele propuse vor fi realizate, a declar, joi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

‘În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, am decis că vom introduce în cadrul proiectului Mara-Nord, pe lângă cele cinci loturi pentru care am semnat deja contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, realizarea variantelor ocolitoare pentru Borşa, Vişeu de Sus, Copalnic-Mănăştur şi Şomcuta Mare. Astfel, vom avea în total aproximativ 100 de kilometri de drum reabilitat, sau nou, prin acest proiect de peste 100 de milioane de euro pe care-l vom finanţa prin Programul Operaţional Regional (POR)’, a spus în postarea sa, Ionel Bogdan.

Preşedintele CJ a subliniat că la nivel de judeţ vor fi înfiinţate trei parcuri industriale şi două zone industriale.

‘Înfiinţarea de parcuri industriale în Maramureş este esenţială pentru dezvoltarea judeţului. În acest sens, trei primării ne-au pus la dispoziţie teren pentru realizarea acestui obiectiv, şi anume: Şomcuta Mare – 10 hectare, Groşi – 24 hectare şi Fărcaşa – 20 hectare. Vom continua discuţiile şi cu primăriile Tăuţii-Măgherăuş şi Baia Sprie pentru că este foarte important să avem zone industriale şi în aceste două oraşe aflate în vecinătatea municipiului Baia Mare. Infrastructura şi utilităţile din parcurile industriale vor fi finanţate tot prin POR’, a spus Ionel Bogdan.

De asemenea, proiectele de investiţii în dezvoltarea turismului, promovarea producătorilor tradiţionali şi construcţia unui aquaparc vor fi susţinute din fonduri europene.

‘La capitolul patrimoniu cultural şi dezvoltarea turismului, vom reabilita Castelul Teleki din Pribileşti, Muzeul de Istorie din Baia Mare, Teatrul de Vară – Muzeul de Etnografie şi Artă Populară şi, totodată, avem şi câteva drumuri turistice din judeţ pe care le vom finanţa prin ADR. Pentru a veni în sprijinul producătorilor locali, dar şi pentru a promova tradiţiile şi produsele naturale, autentice din Maramureş, vom realiza pieţe tradiţionale în mai multe zone din judeţ. Prin acest proiect iniţiat de Consiliul Judeţean, creăm locuri adecvate comercializării produselor obţinute de micii producători. Un proiect important pentru judeţ şi mult aşteptat de maramureşeni este construirea unui Aquapark, pe care îl vom realiza pe un teren aparţinând oraşului Baia Sprie. Ne dorim să mai construim un centru spa şi în zona Vişeu, pentru că este important să dezvoltăm infrastructura turistică şi să atragem turiştii în această zonă a judeţului’, a mai precizat Ionel Bogdan.

Acesta a mai menţionat că în cursul zilei de joi a avut o întâlnire de lucru cu Marcel Boloş, directorul ADR Nord-Vest, cu care a discutat despre proiectele de dezvoltare a Maramureşului şi stadiul lor, sursele de finanţare europene pentru acestea, precum şi despre cele mai bune soluţii pentru implementarea lor. AGERPRES / (AS – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks