Preşedinţii consiliilor judeţene (CJ) din Maramureş, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud au semnat recent o rezoluţie comună de susţinere şi promovare la nivel european a unei ‘Strategii macro-regionale pentru regiunea Carpaţilor’, a informat, luni, într-un comunicat presă, preşedintele CJ Maramureş, Ionel Bogdan.
La iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, în urma discuţiilor avute cu partenerul polonez, Wladyslaw Ortyl, mareşalul Voievodatului Podkarpackie cu care Maramureşul este înfrăţit, s-a promovat o Rezoluţie Comună a reprezentanţilor judeţelor din Nord-Vestul României.
‘Rezoluţia Comună are ca obiectiv principal susţinerea şi promovarea efortului comun internaţional de elaborare a unei ‘Strategii macro-regionale pentru regiunea Carpaţilor’ similare şi cu impactul economic ca al celor existente deja la nivel european, cum ar fi Strategiile Uniunii Europene pentru regiunea Alpilor, Dunării, Mării Baltice sau a Adriaticii’, a precizat Ionel Bogdan.
Rezoluţia a fost semnată deja de preşedinţii consiliilor judeţene din Maramureş, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, urmând a fi primite răspunsuri şi din partea celorlalte judeţe din zona de Nord-Vest a României, respectiv Cluj, Bihor, Satu Mare.
‘Alături de preşedinţii Consiliilor Judeţene Sălaj şi Bistriţa-Năsăud îi invităm public pe toţi colegii mei din zona de Nord-Vest a României, din Cluj, Bihor şi Satu Mare să se ralieze acestui demers important pentru viitorul regiunilor ce se întind de-a lungul Munţilor Carpaţi. Semnarea acestei rezoluţii-apel de susţinere şi promovare a unei viitoare Strategii Macro-regionale pentru regiunile Carpaţilor este un semnal comun puternic pe care-l putem transmite la nivelul instituţiilor europene relevante alături de partenerii noştri internaţionali care au semnat deja un astfel de document: Polonia, Slovacia, Ucraina. În calitate de membru supleant în cadrul Comitetului European al Regiunilor, mă voi preocupa de promovarea acestui proiect alături de colegii mei, deoarece cu toţii trebuie să înţelegem că Munţii Carpaţi şi oamenii care trăiesc în aceste zone au nevoie de resurse importante pentru dezvoltare’, a mai declarat Ionel Bogdan.
Pentru susţinerea viitoarei ‘Strategii Macro-regionale pentru regiunile Carpaţilor’, ca document-cheie în dezvoltarea pe toate palierele a regiunilor ce se întind în zona geografică a Munţilor Carpaţi s-au exprimat prin semnătură deja toate judeţele din Nord-Estul României (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui), Centru (Braşov) şi regiuni din Polonia (Podkarpackie, Malopolskie, Silezia), Ucraina (Zakarpattia Lviv, Ivano-Frankivsk, Chernivtsi), Slovacia (toate cele 8 regiuni). AGERPRES / (AS – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)