Ucrainenii care ajung în Punctul de Frontieră Sighetu Marmaţiei sunt preluaţi imediat de autorităţile locale, înregistraţi şi îndrumaţi spre mijloace de transport pentru a merge la centre de cazare sau în alte oraşe din ţară.
‘Suntem aici încă de noaptea trecută şi încercăm să oferim ajutor celor trec frontiera’, a declarat Dan Carpov, reprezentant al Consiliului Judeţean Maramureş.
După terminarea formalităţilor de frontieră, refugiaţii sunt înregistraţi de reprezentanţii Primăriei Sighetu Marmaţiei.
‘Fiecare microbuz care preia refugiaţi este înregistrat, pentru că dorim să ştim destinaţia acestor persoane, mai ales că unele nu vorbesc nicio limbă străină. Pentru refugiaţii care rămân în judeţ lucrurile sunt mult mai simple şi ne descurcăm repede şi bine, iar oamenii ajung în spaţiile de cazare ale unor culte religioase, asociaţii sau familii care şi-au pus case sau apartamente la dispoziţie’, a precizat un reprezentat al Primăriei Sighetu Marmaţiei.
În punctul de frontieră se află reprezentanţi ai unor asociaţii umanitare care oferă pachete cu hrană, apă şi medicamente de uz general.
De asemenea, este organizat un punct medical, cu ambulanţă şi paramedici SMURD care pot oferi asistenţă în caz de necesitate.
O mare parte dintre refugiaţii ucraineni provin din Transcarpatia şi sunt etnici români, aceştia fiind cazaţi la rude din judeţul Maramureş. Alţii au spus că merg în Italia, la rude, sau spre Polonia şi Cehia.