Reprezentaţii unor asociaţii creştine din judeţul Maramureş aşteaptă refugiaţii din Ucraina în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei şi oferă mâncare şi apă celor care intră în ţară, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preotul Adrian Morar, referent la Sectorul Social-Filantropic şi Misionar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
‘Suntem pregătiţi să oferim asistenţă spirituală refugiaţilor ucraineni, dar, în prima etapă, încercăm să venim în sprijinul imediat celor care trec frontiera în România, persoane aflate într-o situaţie delicată prin implicarea membrilor unor organizaţii creştine. Le oferim refugiaţilor sandviciuri şi apă după ce au ajuns în ţară, adică trecut frontiera. E un prim gest, un gest de omenie, firesc a veni în ajutorul unor oameni care trec prin momente dificile. (…) La nivelul protopopiatelor, parohiilor ne-am mobilizat şi strângem pături, alimente neperisabile, articole sanitare, medicamente de uz general şi alte bunuri necesare în prima etapă refugiaţilor care ar intenţiona să rămână la noi sau plece mai departe’, a spus Adrian Morar.
Acesta a mai precizat că asistenţa spirituală va fi acordată în limba ucraineană de preoţi români care deservesc comunităţile ucrainene din judeţul Maramureş.
‘Avem preoţi din comunităţile ucrainene care pot oferi sprijin spiritual în limba ucraineană în caz de necesitate’, a mai spus Adrian Morar.
În oraşul de frontieră Sighetu Marmaţiei funcţionează Vicariatul Ortodox Ucrainean, subordonat canonic Patriarhiei Române.
De asemenea, un cetăţean din comuna Repedea, locuită majoritar de etnici ucraineni, a oferit cazare unei familii de refugiaţi.
Totodată, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Vasile Moldovan, a confirmat vineri, pentru AGERPRES, că se amenajează tabăra pentru refugiaţi, fiind montat containerul pentru triere, iar în cursul zilei, ISU Maramureş va livra şi instala 30 de corturi, necesare refugiaţilor în caz de necesitate.