Producţia de tomate şi cartofi a fost mult peste aşteptările fermierilor şi întreaga producţie urmează a fi valorificată pe piaţa locală, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Maramureş, Viorica Ciocian.
‘Surprinzătoare a fost în acest an producţia de tomate, peste 8.000 de kilograme/hectar, deşi vremea a fost capricioasă. Multe ploi, dar şi episoade săptămânale de temperaturi caniculare. (…) Din datele noastre, au foste peste 200 de hectare de tomate plantate în spaţii protejate, adică solarii sau sere, fermierii beneficiind de un program de susţinere a statului şi alte peste 30 de hectare de culturi au fost în aer liber. Fermierii asociaţi, dar şi cei independenţi au încercat să susţină culturile de tomate cu eforturi considerabile. O bună parte dintre culturile aflate în câmp au necesitat irigarea zilnică sau de asigurat apa necesară acolo unde n-a fost posibil accesul la sursa de apă’, a spus Viorica Ciocian.
Potrivit acesteia şi cultura cartofului a înregistrat o producţie mulţumitoare.
‘Producţia de cartofi din acest an a fost estimată la peste 8.500 kilograme/hectar. Au fost cultivate aproape 10.000 de hectare, plus culturile din gospodăriile individuale şi mici producători. Plantaţiile mari au aparţinut unor fermieri mari sau medii şi în mod cert aceştia vor aduce în perioada iernii cartoful pe piaţa locală. E posibil ca anul viitor suprafeţele cultivate cu cartofi să crească, ştiind interesul pentru acest produs’, a precizat Viorica Ciocian.
De asemenea, directorul Centrului de Consultanţă Agricolă Maramureş, Mirela Vereş, a declarat pentru AGERPRES că producţia de tomate şi cartofi urmează a fi valorificată pe piaţa locală sau prin târgurile micilor producători.
‘Bulionul de roşii, sucul de roşii, pasta de roşii şi cartofii vor fi valorificaţi pe piaţa locală, magazinele de legume-fructe sau prin târgurile săptămânale ale micilor producători. O mare parte, cred, îndeosebi cartoful va fi vândut pe piaţa liberă’, a apreciat Mirela Vereş.