Un cercetător de la Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, Mária Berényi, a anunţat, vineri, împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Gheorghe Nistor (1922-1987), cel mai cunoscut dansator român din Ungaria şi primul cetăţean din rândurile minorităţilor naţionale care a fost distins cu înalta decoraţie ‘Maestru al artei populare’ acordată de statul ungar, în 1972.
‘Astăzi se împlinesc exact 100 de ani de la naşterea renumitului dansator din Micherechi, Gheorghe Nistor (1922-1987), maestru al artei populare. Gheorghe Nistor s-a născut pe 6 mai 1922, la Micherechi/Méhkerék (Ungaria). Încă din tinereţe a fost printre cei mai buni dansatori din sat, a luat parte activă la organizarea jocurilor duminicale. A devenit cel mai cunoscut dansator român din Ungaria, arta sa a fost recunoscută de cei mai însemnaţi specialişti ai domeniului. În anul 1972, la vârsta de 50 de ani, a primit înalta distincţie ‘Maestru al artei populare’. A fost primul cetăţean de naţionalitate al Ungariei care a primit această înaltă decoraţie A dansat mereu împreună cu soţia sa, Maria Nistor, născută Buta (1926). A răspândit dansurile româneşti din Micherechi în întreaga lume. A participat, împreună cu soţia sa, la mai multe festivaluri folclorice în ţară şi peste hotare. De-a rândul anilor a transmis jocurile româneşti tinerilor dansatori, ca să ducă ei mai departe următoarelor generaţii tot ceea ce înseamnă folclor românesc din Micherechi’, a arătat Mária Berényi, pe Facebook.
Potrivit cercetătorului, interesul sporit pentru dansurile din Micherechi a dus la adunarea a numeroase documente care se păstrează în arhiva Institutului de Muzicologie al Academiei Maghiare: 4000 de metri de film, peste 200 de fotografii, culegeri de texte – peste 200 de pagini, notarea a 10 suite de dansuri, 50 de motive şi mai mult de 500 de melodii.
Mária Berényi a postat o fotografie a lui Gheorghe Nistor, realizată în 1958.