Jurnalismul de calitate va supravieţui pentru că este nevoie de el, oricât am fi de bombardaţi cu alte genuri de comunicare, de dezinformare sau de fake news, au apreciat participanţii la cea de-a XVII-a ediţie a Forumului Media din Sud-Estul Europei.
Jurnalista Marina Constantinoiu, membră în board-ul SEEMO – South East Europe Media Organisation, a fost prezentă, la Tirana, în perioada 14-16 noiembrie, la ediţia din acest an a forumului, eveniment care a reunit aproape 200 de jurnalişti din 30 de state.
Ea a precizat că întrebarea de la care au pornit dezbaterile ediţiei din acest an a fost: ‘Va supravieţui jurnalismul?’.
‘Întrebare, afirmaţie – rămâne de văzut ce va demonstra viitorul, dar eu aş zice că majoritatea celor care au luat cuvântul au fost de partea supravieţuirii, pentru că atât timp cât vorbim despre jurnalism de calitate – eu cred că, sigur, sub diversele forme pe care le va căpăta datorită tehnologiei, unii ar spune din cauză, eu zic că datorită -, va supravieţui. Calitatea trebuie să supravieţuiască, pentru că este nevoie de ea, oricât am fi de bombardaţi cu alte genuri de comunicare, de dezinformare’, a declarat Marina Constantinoiu pentru AGERPRES.
Constantinoiu a vorbit şi despre inteligenţa artificială şi a precizat că aceasta nu va putea înlocui ‘emoţia umană’.
‘Jurnalismul de calitate nu are cum să dispară, pentru că nu există încă acea tehnologie capabilă să înlocuiască emoţia umană. Un jurnalist aflat într-o zonă de conflict este cel care îşi foloseşte, îşi pune la bătaie toate simţurile, vede, aude, miroase, procesează informaţie, trece prin filtrul emoţiei şi transmite mai departe. Aş vrea să văd şi eu inteligenţa aia artificială capabilă de această emoţie umană şi capabilă să o transmită mai departe. Nu suntem, slavă Domnului, în punctul ăla şi atunci încă mai cred în steaua jurnalismului de calitate’, a subliniat jurnalista.
Aceasta a amintit şi de tendinţa actuală de trecere spre jurnalismul online, în detrimentul jurnalismului pe hârtie.
‘Este o tendinţă generală în întreaga lume. (…) Munca jurnalistului a fost înlocuită în multe locuri de roboţi, adică munca jurnalistului de birou. (…) Trebuie să înţelegem că nu aceasta este esenţa profesiei noastre şi nu aceasta este forma de jurnalism care trebuie apreciată. Pe moment poţi consuma o informaţie, o iei aşa, fără prea multă analiză, citeşti un titlu, citeşti încă două paragrafe, afli ceva, o informaţie de moment, dar care nu îţi poate transmite mai mult de atât, nu-ţi poate pune în context informaţia respectivă, nu-ţi poate prezenta o analiză, nu-ţi poate face o o sinteză care să-ţi clarifice o temă anume. Nu acesta este jurnalismul, nu robotul este cel pentru care s-a făcut această profesie’, a afirmat Marina Constantinoiu.
Ea a mai precizat că fenomenul fake news, tot mai des întâlnit în spaţiul online, poate fi combătut de jurnalişti dacă au cunoştinţe solide şi multă lectură.
‘Fake news-ul poate fi combătut prin multă şcoală, multă lectură, cu un background solid, eventual sau ideal cu şcoală de presă, cu facultate de jurnalism şi dacă nu se poate asta, măcar cu un background atât de solid încât să fie suficient ca la faţa locului, într-o redacţie, venind cu acest bagaj bogat, să poţi să şi furi meserie de la ceilalţi jurnalişti profesionişti şi să poţi să-i livrezi la rândul tău o marfă pe care ai avut capacitatea să o verifici şi să o pui în context, ţinând cont de background-ul cu care te-ai prezentat în profesie. Verificare, verificare şi iarăşi verificare, dar, repet, trebuie să vii cu bagajele făcute, un background suficient de puternic care să-ţi aducă discernământul necesar pentru a putea verifica informaţii’, a spus Marina Constantinoiu.
Euro Media Organization este o reţea de editori şi de proprietari de presă din sud-estul Europei, fondată în Balcani, care s-a extins şi cuprinde acum mai multe ţări, inclusiv Turcia, Georgia, Republica Moldova, România, Ungaria, Grecia şi Italia. Forumul media – organizat anual într-o ţară membră – reuneşte câteva sute de jurnalişti şi invitaţi, studenţi de la facultăţile de jurnalism.