test
Acasă55Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat...

Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară

Accesul cetăţenilor ucraineni pe piaţa muncii din ţara noastră ar putea fi uşurat printr-o legislaţie temporară, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, marţi, la Forumul ‘Rebuilding Ukraine’, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România-Ucraina, sub auspiciile Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

‘Cred că, dacă vorbim de reconstrucţia Ucrainei, şi într-un parteneriat cu România, poate fi un exemplu a uşura accesul oricăror cetăţeni care vin din Ucraina să lucreze, printr-o legislaţie temporară. Adică, dacă vrem să facem ceva cu paşi repezi şi să fim şi eficienţi, atunci trebuie să uşurăm accesul pe piaţa muncii, să nu mai trebuiască să stăm cu acele documente care în condiţii normale sunt sau nu Ok sau le putem îmbunătăţi, putem discuta’, a subliniat ministrul Muncii.

El a povestit cum românii din zona din care provine i-au întâmpinat cu ospitalitate pe refugiaţii ucraineni.

‘Când a început războiul, eu, ca locuitor al judeţului Botoşani, graniţă cu Ucraina, dar şi cu Republica Moldova, la noi acolo a fost mai complicat ca aici, la Bucureşti, s-a simţit o teamă şi o groază. (…) Vreau să vă spun că am văzut atunci ceea ce noi, românii, ştim să facem poate cel mai bine şi facem din suflet. Şi am văzut cum cetăţenii români de rând (…) din judeţul Botoşani, care n-au o situaţie materială foarte bună, în modestia lor, au venit în vamă cu oalele pline cu mâncare. Aşa au fost întâmpinaţi cetăţenii ucraineni care fugeau din calea războiului’, a povestit ministrul.

Marius Budăi a amintit în context că a schimbat o lege privind condiţiile de lucru ale cetăţenilor ucraineni în România.

‘Dacă vorbim de dreptul de a munci, imediat după ce a început războiul, în calitate de ministru, am schimbat o lege. (…) Şi am modificat condiţiile de lucru ale cetăţenilor ucraineni în România. Noi, în 2018, am lucrat la acea lege, unde am îmbunătăţit accesul cetăţilor ucraineni, moldoveni care nu aveau cetăţenie română, dar tot ceea ce înseamnă ţările din jurul României care nu sunt parte a Uniunii Europene – Serbia, Ucraina, Moldova – să poată lucra până la 9 luni consecutiv pe teritoriul României. Când a început războiul, am dat o ordonanţă de urgenţă şi am explicat premierului şi coaliţiei ce doresc să fac, şi anume cetăţenii ucraineni care au venit în România au avut şi au dreptul să lucreze permanent fără niciun fel de probleme, cu menţiunea că acolo unde nu aveau documente la ei care să reflecte calificarea, pentru o declaraţie pentru răspundere şi printr-o probă de lucru, se putea şi se pot şi acum angaja’, a explicat ministrul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks