AcasăStiri generale'Mărţişorul - Povestea unei tradiţii', expoziţie aniversară la Palatul Parlamentului

‘Mărţişorul – Povestea unei tradiţii’, expoziţie aniversară la Palatul Parlamentului

O expoziţie prilejuită de aniversarea a cinci ani de când simbolul mărţişorului a fost acceptat în patrimoniul UNESCO are loc, luni şi marţi, la Palatul Parlamentului.

Intitulată ‘Mărţişorul – Povestea unei tradiţii’, expoziţia reuneşte meşteri – creatori din România, Republica Moldova, Republica Moldova, Macedonia şi Bulgaria şi a fost organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

‘Chiar dacă suntem în mijlocul unei perioade foarte dificile, chiar nefericite, nu putem să nu marcăm ziua aceasta de 1 Martie, zi simbol nu numai pentru mărţişorul în sine, ci şi pentru faptul că mărţişorul, ca simbol şi ca element definitoriu al culturii române, împlineşte cinci ani de la acceptarea în Patrimoniul mondial UNESCO – patrimoniul imaterial. Dacă a pornit de la două fire de lână, alb şi roşu, din antichitate, astăzi, mărţişorul este un simbol care include nu numai firele ‘antice’, dar şi acel pandantiv care se agaţă de firele respective. Mărţişorul înseamnă o permanentă renaştere, o permanentă aducere a noului în anul care vine, în primăvara care stă să înceapă’, a declarat senatorul USR Remus Negoi, vicepreşedinte al Comisiei pentru relaţia cu UNESCO.

El a amintit că dosarul mărţişorului este cel care a reunit nu doar România, ci şi alte trei ţări – Republica Moldova, Macedonia şi Bulgaria.

‘Practic, e un dosar comun cu celelalte trei ţări. Avem aici reprezentanţi din toate ţările participante în dosar, iar simbolurile au acel element comun care le defineşte ca mărţişor, dar bineînţeles că grafica şi estetica sunt diferite. (…) Reprezentanta României a adus inclusiv un mini-război de ţesut, unde ţese cele două fire – alb şi roşu’, a adăugat senatorul.

Evenimentul a debutat, luni, în Foaierul sălii de plen a Camerei Deputaţilor, cu ateliere, urmând ca pe 1 martie să aibă loc vernisajul expoziţiei, la care sunt aşteptaţi ambasadorii celor trei ţări invitate.

Tot marţi, de la ora 13,00, va avea loc dezbaterea ‘Patrimoniul imaterial, salvgardare prin legiferare’ privind semnificaţia simbolului mărţişorului şi asupra ‘pragului’ de care România trece pe data de 1 martie – acela de cinci ani de la acceptarea simbolului mărţişor în UNESCO. AGERPRES este partener media al acestui eveniment.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks