Bugetele locale şi judeţene vor putea fi suplimentate din redevenţa exploatărilor de suprafaţă, anunţă Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care a publicat, spre dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern privind metodologia de aplicare a legii ce prevede acest lucru.
‘Sumele provenite din redevenţă înseamnă un venit în plus pentru autorităţile locale şi judeţene. Banii vor putea fi folosiţi pentru proiectele comunităţilor locale’, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, citat într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Legea prevede ca 80% din redevenţele provenite din exploatările de suprafaţă să revină autorităţilor locale şi judeţene şi 20% statului. În lipsa unei metodologii, însă, această lege nu este aplicată, a atras atenţia Cseke Attila, care a adăugat că proiectul de act normativ elaborat cu sprijinul ministerelor de specialitate şi publicat marţi este menit să soluţioneze această lacună.
Conform proiectului de act normativ, redevenţa pe exploatarea prin concesiune a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, a nisipului, a pietrişului şi a altor minerale feroase şi neferoase, exploatate pe teritoriul unei localităţi, ar fi virate direct, în proporţie de 80%, autorităţilor din localitatea şi judeţul respectiv, iar 20% la bugetul de stat, de către concesionar, precizează comunicatul citat.
‘Proiectul de act normativ pune în aplicare legi în vigoare. Conform prevederilor Codului Administrativ, aceste venituri vizează, în mare parte, autorităţile locale şi judeţene, măsurile propuse prevăd aplicarea acestui drept’, a subliniat Cseke Attila.
Conform actelor normative primare, 40% din redevenţe trebuie virat direct către bugetul local, 40% către bugetul judeţean şi 20% către stat, în fiecare lună, trimestru, semestru sau anual, conform contractului de concesiune.