Infrastructura de asistenţă medicală pentru detectarea precoce şi tratarea cancerului în unităţi medicale din localităţi situate în apropierea graniţei dintre România şi Serbia va fi îmbunătăţită în baza unui proiect în valoare de aproape 5 milioane de euro.
Contractul de finanţare a fost semnat, luni, de ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, Daniel-Claudiu Maliţa, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, şi Elena Bololoi, director îngrijiri medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.
Proiectul ‘Împreună putem învinge cancerul’, în valoare de 4.999.311,44 de euro, finanţat din Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, îşi propune să doteze patru spitale – Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, Centrul de îngrijire medicală Kladovo şi Centrul de îngrijire medicală Veliko Gradişte – cu echipamente medicale de ultimă generaţie şi consumabile specifice pentru a detecta şi trata eficient cancerul.
‘Putem spune că semnăm cel de-al doilea proiect strategic deosebit de important pentru zona de graniţă dintre România şi Serbia, cu un impact semnificativ în zona de frontieră româno-sârbă prin îmbunătăţirea infrastructurii de asistenţă medicală pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerului. Obiectivul proiectului pentru care semnăm astăzi contractul de finanţare este de a îmbunătăţi accesul populaţiei din regiunea de frontieră româno-sârbă la servicii medicale de calitate pentru diagnosticul precoce al cancerului, precum şi la metode inovatoare de tratare’, a declarat Adrian Veştea la sediul MDLPA.
Ministrul a precizat că în cadrul proiectului vor fi înfiinţate două centre oncologice, în Timişoara şi Kladovo, şi va fi creat un sistem de telemedicină pentru conectarea personalului medical cu pacienţii şi îmbunătăţirea calităţii diagnosticului şi tratamentului.
‘Prin proiect se va asigura şi infrastructura tehnologică necesară pentru un sistem de formare de la distanţă a personalului medical, fiind organizate şi forumuri de discuţii privind incidenţa, diagnosticul şi tratamentul cancerului în aria programului’, a adăugat Veştea.
Doctorul Daniel-Claudiu Maliţa, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, a declarat că, în baza proiectului, între beneficiari se vor număra 500 de bolnavi de cancer din cele două ţări care vor beneficia de un tratament inovativ.
‘Pentru noi a fost o muncă lungă de trei ani de zile în care am gândit acest proiect, am gândit ceea ce vrem să facem în acest proiect. Am plecat de la o idee – să dezvoltăm un tratament inovativ care, până acum, nu există în localităţile noastre: administrarea citostaticelor încălzite prin procedura HIPEC. Prin această procedură vom ajuta pacienţii aflaţi în stadiile terminale de cancer, printr-o injecţie intraperitoneală de citostatice încălzite. Este un tratament care se practică cu mult succes, mai ales pentru stadiile terminale, în ţările din Occident. Pentru noi este o premieră faptul că vom introduce acest tratament în România şi în Serbia. Prin acest proiect vor beneficia, practic, 500 de pacienţi, de acest tratament inovativ. Pe lângă acest tratament, vom achiziţiona multiple sisteme de diagnostic imagistic, două sisteme de rezonanţă magnetică, un mamograf, ecografe (…) şi aşa mai departe’, a declarat Maliţa.
De asemenea, a arătat medicul, tot în cadrul proiectului se are în vedere şi realizarea unui studiu privind prevalenţa cancerului în Banatul românesc şi în Banatul sârbesc, care să contribuie la strategia de luptă împotriva cancerului.
Potrivit ministrului Adrian Veştea, Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, prin care este finanţat proiectul ‘Împreună putem învinge cancerul’, are un buget total în valoare de 74,5 milioane de euro şi finanţează trei tipuri de proiecte.
‘Proiecte de importanţă strategică, proiecte de infrastructură mare, precum şi proiecte selectate în cadrul apelurilor competitive privind protecţia mediului şi adaptarea la schimbările climatice, sănătate şi educaţie, turism şi cultură, managementul frontierei ce urmează a fi implementate în aria programului în Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi din România şi şase districte din Republica Serbia (…) Vom continua procesul de contractare a proiectelor selectate. (…) Ne propunem ca prin investiţiile realizate din aceste fonduri, în aria programului, să producem un impact pozitiv semnificativ în ceea de priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţi din regiunea de frontieră. De asemenea, MDLPA sprijină beneficiarii români ai acestui program, inclusiv prin acoperirea a 13% din cofinanţarea activităţilor lor cu sume de la bugetul de stat în plus faţă de cei 85% finanţare externă nerambursabilă’, a detaliat Veştea.
La evenimentul organizat la MDLPA au mai participat ambasadorul Serbiei în România, Stefan Tomasevic, oficiali sârbi, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, precum şi reprezentanţi ai MAE român.