AcasăStiri generaleMenţinerea stemei municipiului Braşov, aprobată în 1996 - în dezbatere publică

Menţinerea stemei municipiului Braşov, aprobată în 1996 – în dezbatere publică

Braşovenii sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu stema municipiului, Primăria lansând în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind menţinerea stemei aprobată în 1996 de consiliul local, care nu a trecut însă prin etapele prevăzute de lege pentru a fi în vigoare.

‘Propunerea municipalităţii, supusă dezbaterii publice, este aceea de a menţine stema care este simbolul oraşului de aproape 600 de ani, coroana care are ca bază un trunchi cu rădăcini. Stema propusă se compune dintr-un scut azuriu, în care se află o coroană deschisă, cu trei fleuroane alternate cu câte o perlă, totul din aur, din care coboară un trunchi de argint cu rădăcini. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu şapte turnuri crenelate. Coroana are o tradiţie care datează cel puţin din anul 1368, fiind probabil o stemă conferită de un rege al Ungariei din Casa de Anjou, iar trunchiul cu rădăcini a fost adăugat mai târziu, după 1429. Coroana din scut face referire la numele latin al localităţii, Corona, respectiv la cel german, Kronstadt. Folosirea acestor elemente a continuat şi după Marea Unire, când stema municipiului Braşov a fost aprobată prin Decret Regal de către Regele Carol al II-lea, în anul 1930. Tot de atunci datează şi coroana murală cu şapte turnuri crenelate, simbol al rangului de municipiu, care timbrează şi astăzi stema Braşovului’, se arată într-o informare transmisă, marţi, de Primăria oraşului.

După etapa de consultare publică, urmează decizia în Consiliul Local şi apoi trimiterea proiectului stemei către o comisie judeţeană, special constituită, prin ordin al prefectului, care analizează conţinutul proiectului.

Următoarele etape sunt avizul Comisiei Naţionale de Heraldică şi Genealogie şi apoi aprobarea prin Hotărâre de Guvern.

Stema aprobată în acest mod va fi expusă pe frontispiciul clădirilor în care se află sediul autorităţii administraţiei publice locale, împreună cu cea a ţării şi poate fi reprodusă pe firmele şi sigiliile autorităţii administraţiei publice locale, pe imprimate şi pe indicatoarele care marchează intrarea în localitate, a precizat sursa citată.

Braşovenii pot transmite opinii cu privire la acest proiect de hotărâre până în data de 12 ianuarie, pe e-mail infopublice@brasovcity.ro, către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks