AcasăStiri generaleMicro-expoziţia 'Casulă transilvăneană din secolele XVI-XVII' - exponatul lunii decembrie, de miercuri,...

Micro-expoziţia ‘Casulă transilvăneană din secolele XVI-XVII’ – exponatul lunii decembrie, de miercuri, la MNIR

Micro-expoziţia ‘Casulă transilvăneană din secolele XVI-XVII’, proiect expoziţional care se încadrează în seria ‘Exponatul lunii’, este accesibil publicului, începând de miercuri, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).

Potrivit unui comunicat al MNIR, transmis AGERPRES, exponatul, un preţios obiect textil din colecţia MNIR, este o casulă, principalul veşmânt liturgic al clerului romano-catolic, care se poartă deasupra celorlalte veşminte ecleziastice folosite în timpul celebrării euharistice.

‘Această piesă, provenind din Transilvania şi datând din secolele XVI-XVII, este un exemplu remarcabil de artă textilă din zorii modernităţii, o casulă de tip roman, după cum o dovedesc atât dimensiunile sale, cu o lungime de 105 cm şi o lăţime de 66 cm, cât mai ales buna calitate a materialelor din care este confecţionată, unele de origine italienească, precum şi frumuseţea decoraţiunilor, care atestă realizarea sa de către meşteri talentaţi şi pricepuţi’, precizează instituţia muzeală.

Piesa provine din colecţiile celebrei biblioteci Batthyaneum din Alba Iulia şi a intrat în patrimoniul bibliotecii în 1912, odată cu marile transformări efectuate de directorul de atunci, Robert Szentivanyi: construirea spaţiului numit ‘Tezaur’, mutarea manuscriselor şi incunabulelor din Aula Magna în Tezaur şi crearea unui spaţiu expoziţional.

Exponatul a trecut apoi în custodia MNIR, în anii premergători deschiderii oficiale a acestuia din mai 1972, când au fost organizate colecţiile muzeului.

Micro-expoziţia va fi deschisă timp de o lună şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9,00 – 17,00.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks