Mii de vizitatori au participat la Noaptea Muzeelor la Sate, organizată sâmbătă în peste 200 de localităţi din România, tot atâtea spaţii muzeale şi culturale animând satele şi comunele din 37 de judeţe, cu ocazia primei nocturne muzeale rurale organizată în Europa.
Potrivit unui comunicat al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, transmis luni AGERPRES, după centralizarea parţială a datelor furnizate de reprezentanţii obiectivelor conectate la noul circuit muzeal s-a înregistrat o prezenţă de mii de vizitatori, cu o medie de 100 pe obiectiv, cu limite minime de 40-45 vizitatori şi maxime de 300-400.
Începând cu orele prânzului, până târziu în noapte, publicul a celebrat un patrimoniu cultural fascinant, extrem de divers şi plin de culoare.
‘Pe lângă muzee săteşti şi case memoriale, ateliere educative şi spaţii dedicate copiilor, publicul a putut vizita surprinzătoare chilii ale zânelor şi locuinţe ale martirilor, ferme de artă şi puncte gastronomice pentru degustare, spaţii de rezidenţă artistică şi muzee de pânze sau cu vise, şezători, fierării magice, case de boieri veneţieni din Ţara Făgăraşului, mori de apă, mori de hârtie, ansambluri nobiliare, ateliere de olărit, păstrători de cipcă, spaţii ale memoriei şi ale rezistenţei anticomuniste şi anti-colectivizare, mănăstiri, castele, biserici fortificate fabuloase, drumuri tematice, mausolee şi multe alte destinaţii extraordinare’, transmit organizatorii.
‘A fost un prilej grozav să onorăm acei oameni entuziaşti şi necunoscuţi, acele organizaţii pline de suflete şi minţi creative care încearcă să ţină în viaţă nu numai case şi monumente din trecut, ci şi memoria noastră istorică şi culturală’, a declarat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor, citat în comunicat.
Noaptea Muzeelor la Sate este un proiect lansat şi coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi co-finanţat de AFCN.
AGERPRES este partener media al evenimentului.