Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, i-au vizitat, marţi, pe militarii care încadrează detaşamentul românesc de apărare antiaeriană ‘Sky Guardians’ din compunerea Grupului de Luptă NATO, dislocat în Bemowo Piskie Training Area (BPTA), arată un comunicat al MApN.
În semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredinţate, la finalul întâlnirii, ministrul Angel Tîlvăr a oferit plachete cu însemnele heraldice ale MApN maiorului Florian-Răzvan Ion şi căpitanului Alexandra Buta-Leţa, iar şeful Apărării a conferit ‘Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării’ plutonierului-adjutant Iulian-Cristian Velişcu şi ‘Emblema de merit în slujba Păcii clasa a II-a’ căpitanului Victor-Cosmin Merin şi caporalului clasa a III-a Florin-Adrian Bădeci.
Delegaţia oficială a discutat cu cei 103 apărători antiaerieni, aflaţi la jumătatea misiunii, în cea de-a XII-a rotaţie românească în Polonia.
În acest context, ministrul Apărării Naţionale a subliniat că ‘imaginea pozitivă pe care Armata României o are în rândul armatelor aliate s-a întărit, din 2017 şi graţie misiunilor comune şi a interacţiunii directe ale miilor de apărători antiaerieni români cu miile de camarazi aliaţi din ţările contributoare la Grupul de Luptă din Polonia’.
La rândul său, şeful Statului Major al Apărării a subliniat importanţa pe care contingentul o are pentru instituţia apărării din România, atât în planul participării directe a unui element defensiv naţional în arhitectura de securitate aliată pe flancul de est, cât şi în planul cooperării cu instituţia apărării din Polonia.
Detaşamentul de Apărare Antiaeriană ‘Sky Guardians’, generat de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană, a fost dislocat în octombrie 2022 în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenţei Înaintate Consolidate pe Flancul Nord-Estic al Alianţei (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Pe timpul celor şase luni de misiune, artileriştii antiaerieni participă la exerciţii şi activităţi de instruire alături de camarazi americani, britanici, croaţi şi polonezi, cu scopul îmbunătăţirii coeziunii şi creşterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO.