AcasăPoliticaMinisterul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim...

Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni

Restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim șase luni a bunurilor culturale mobile, cu posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de șase luni, se numără printre principalele modificări ale legislației care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, potrivit unui proiect de act normativ, care poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii a anunțat, luni, deschiderea procesului de transparență decizională pentru proiectul de Hotărâre a Guvernului ce vizează modificarea și completarea Normelor metodologice privind exportul definitiv sau temporar al bunurilor culturale mobile, reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 518 din 7 aprilie 2004, cu modificările și completările ulterioare.

În proiectul de hotărâre a Guvernului se propun măsuri suplimentare de protecție a bunurilor culturale mobile, în cazul exporturilor, cum ar fi măsuri de securitate care includ pază umană pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere. Se vor face analize de risc de către instituția organizatoare din străinătate, iar în cadrul contractului de împrumut, prevăzut la Anexa nr. 1, se propun prevederi în acest sens.

În vederea protejării bunurilor culturale mobile, se propun următoarele:

* restricționarea duratei exportului temporar pentru o perioadă de maxim 6 luni, existând posibilitatea prelungirii exportului o singură dată, pentru o perioadă de 6 luni;

* bunurile culturale mobile aflate în proprietate publică pot fi exportate temporar în vederea participării la expoziții, doar dacă s-au aflat pentru o perioadă de minim 6 luni pe teritoriul României.

În acest context, sunt prevăzute clarificări ale procedurii de export și detalierea conținutului documentației care trebuie depusă, în vederea eliberării certificatului de export.

‘Astfel, se solicită documente suplimentare, cum ar fi declarația solicitantului, dată sub sancțiunea Codului Penal privind falsul în declarații, potrivit căreia, pe toată durata exportului temporar: transport, depozitare, expunere, este asigurată paza umană a bunurilor culturale mobile. Sunt prevăzute documente suplimentare necesare emiterii avizului de principiu pentru exportul bunurilor culturale mobile, respectiv: document care atestă îndeplinirea condițiilor de securitate fizică ale locației unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate și hotărârea consiliului de administrație al solicitantului privind exportul bunurilor culturale mobile în vederea expoziției’, precizează documentul.

Totodată, s-au extins termenele de depunere a documentațiilor corelate cu data scoaterii bunurilor culturale mobile de pe teritoriul României.

Se menționează necesitatea existenței de fotografii pentru toate bunurile culturale mobile, pentru care se solicită exportul, inclusiv pentru cărți, publicații, mărci și cărți poștale de frecvență și serie mare sau pentru unele bunuri de serie mare care se pot identifica precis prin înscrisuri, mărci sau alte caracteristici ale obiectelor respective.

De asemenea, se clarifică și tipul ștampilelor care se aplică pe fotografii și nu direct pe bunurile culturale mobile (operațiune ce ar putea duce la deteriorarea bunurilor).

În vederea creșterii măsurilor de securitate a bunurilor culturale mobile exportate, s-a modificat anexa nr. 1, contractul-cadru de împrumut și s-a adăugat anexa nr. 7, document care atestă îndeplinirea condițiilor de securitate fizică ale locației unde se expun bunurile culturale mobile împrumutate. S-au introdus clarificări privind conținutul dosarului care trebuie depus în vederea exportului bunurilor culturale mobile clasate în tezaur, aflate în proprietate privată.

Proiectul reglementează și situația referitoare la nerevenirea în interiorul frontierelor românești a bunurilor culturale mobile clasate sau neclasate exportate temporar, la termenul stabilit prin certificatul de export sau la termenul stabilit prin certificatul de export de prelungire a termenului emis potrivit prevederilor legale, care constituie operațiune de export ilegal.

Noul proiect de act normativ va fi supus, potrivit legii, consultării structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Acest proiect de act normativ poate fi consultat pe site-ul ministerului, www.cultura.ro, la Secțiunea Transparență/Proiecte de acte normative, accesând link-ul: https://www.cultura.ro/proiect-de-hotarare-192.

Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat, vineri, ministrul Natalia Intotero.

‘Lucrăm la înăsprirea cadrului legislativ pentru realizarea acestor tipuri de expoziții. În cursul zilei de astăzi vom ieși cu o propunere de modificare a acestor condiții printr-o hotărâre de guvern, care va reglementa realizarea acestor expoziții, acestor exporturi. Această hotărâre de guvern va fi pusă în transparență 15 zile. Instituțiile care vor aviza ulterior (…) vor veni cu completări, vor veni în sprijin. Dar, în egală măsură, vom face și dezbateri, unde vom invita toți specialiștii din domeniu să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ’, a spus ministrul Culturii la B1 TV.

Natalia Intotero a arătat că aceste reguli au fost stabilite de specialiștii de la Direcția Patrimoniu din Ministerul Culturii, alături de cei de la Serviciul Juridic, urmând ca propunerile acestora să fie îmbunătățite de toți specialiștii din domeniu.

Sursa: AGERPRES

Articolul Ministerul Culturii/Proiect HG: Exportul temporar de bunuri culturale mobile restricționat pentru maxim șase luni apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks