Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că a încheiat cu Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) contractul de finanţare pentru proiectul ‘Protecţia victimelor infracţiunilor’.
Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, finanţarea acestui proiect este asigurată prin programul ‘Justiţie’, parte a Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021 şi gestionat de Ministerul Justiţiei în calitate de operator de program, bugetul fiind de 2.000.000 de euro, din care 85% reprezintă finanţarea nerambursabilă norvegiană, iar 15% cofinanţarea naţională, cu o durată de implementare de 27 de luni.
Proiectul va fi implementat de către PICCJ, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei, prin Direcţia de Prevenire a Criminalităţii, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bucureşti, de la nivelul Sectoarelor 2-6, şi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene – FRA, informează sursa citată.
Ministerul Justiţiei spune că obiectivul proiectului constă în consolidarea statului de drept, prin asigurarea unei justiţii penale eficiente, accesibile şi calitative pentru minori ca victime ale infracţiunii şi pentru victimele infracţiunilor bazate pe ură, cu un accent deosebit pe populaţia de etnie romă.
‘În cadrul proiectului, vor fi amenajate 35 de spaţii destinate audierii victimelor minore – 30 la nivelul unor parchete, iar celelalte la nivelul celor cinci Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Bucureşti. Aceste spaţii – vitale pentru respectarea drepturilor copiilor, dar şi pentru obţinerea unor mărturii complete şi utile, cu reducerea pe cât posibil a traumatizării şi revictimizării acestora, sunt o necesitate în România. În aceste spaţii, copilul va fi protejat şi va avea suportul psihologic necesar, cu luarea în considerare a specificului vârstei sale, a particularităţilor sale de dezvoltare şi a capacităţilor lui, într-un mediu care inspiră siguranţă şi încredere. Se va urmări dotarea cu tehnică audio – video a acestor spaţii pentru înregistrarea audierilor, pentru a se va evita pe cât posibil interogarea repetată în diferite faze procesuale’, se precizează în comunicat.
Ministerul arată că principalele activităţi ce se vor derula în cadrul proiectului vizează realizarea de analize tematice ale situaţiei existente şi formularea de recomandări pentru sporirea eficienţei şi eficacităţii procedurilor legale aplicate de procurori în instrumentarea cazurilor, avându-se în vedere inclusiv provocările pe care populaţia de etnie romă le întâmpină, elaborarea unor ghiduri (identificarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor bazate pe ură/ audierea victimelor minore şi investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva acestora), dar şi formarea profesională a procurorilor.