Ministerul Justiţiei a anunţat că, vineri, a fost semnat contractul de construire a unui nou penitenciar în localitatea Berceni din judeţul Prahova.
Viitorul penitenciar va avea 1.000 de locuri de detenţie calculate la standardul de 4 metri pătraţi. Dintre acestea, 900 de locuri sunt pentru deţinuţii cu regim închis, restul de 100 fiind destinate deţinuţilor clasificaţi la regimul de maximă siguranţă.
Prin crearea celor 1.000 de noi locuri va creşte capacitatea de cazare pentru regimul maximă siguranţă şi închis a unităţilor penitenciare din regiunea de sud a ţării, iar indicele mediu de ocupare va scădea, ajungând la un procent de sub 100%.
‘Acest proiect, la fel ca şi cel de la Unguriu, din judeţul Buzău, este crucial pentru modernizarea sistemului penitenciar. Este important faptul că ambele proiecte au intrat în faza de execuţie a lucrărilor. Investiţia de la Berceni depăşeşte 850 milioane lei. Construcţia celor două penitenciare reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că statul român face mari eforturi pentru a rezolva definitiv problema locurilor de detenţie la standarde europene. Acestea sunt primele investiţii pornite de la zero după mulţi ani, dar lor li se adaugă proiectele anuale de amenajare a noi locuri de detenţie în penitenciarele existente, inclusiv cele 1.275 planificate pentru anul acesta. Este foarte important faptul că nimeni nu va mai putea invoca aspecte din trecut care ţineau de condiţiile de detenţie pentru a se sustrage de la executarea pedepselor cu închisoarea. Lucrurile sunt deja radical schimbate’, a declarat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
Penitenciarul de la Berceni va avea o suprafaţa construită de 77.709 metri pătraţi şi o suprafaţa desfăşurată de 94.263 metri pătraţi.
Zona de detenţie va avea 11 pavilioane, dintre care nouă independente unul faţă de celălalt pentru deţinuţii din regim închis, a câte 100 locuri fiecare, şi două independente unul faţă de celălalt pentru cazarea celor 100 deţinuţi clasificaţi în regimul de maximă siguranţă.
Fiecare pavilion va avea, în afară de camerele de detenţie, punct comercial, oficiu, sală de mese, club activităţi de reintegrare socială, sală de clasă, frizerie, telefonie, hobby, bibliotecă.
Alte facilităţi relevante atât pentru personal, cât şi pentru deţinuţi: infirmerie, clădire administrativă pentru personal (birouri, săli de şedinţe, spaţii administrative comune, arhivă şi săli de sport cu vestiarele aferente), pavilion carantină, sală de sport, pavilion ‘Vizite’ (inclusiv cu spaţii pentru vizite cu apărătorul, spaţii de tipul mama şi copilul, spaţiu vizite de tip părinte – copil, spaţii pentru vizite conjugale).