Acasă55Miniştrii Economiei din România şi Bulgaria - semnal comun pentru intrarea celor...

Miniştrii Economiei din România şi Bulgaria – semnal comun pentru intrarea celor două ţări în Schengen

Miniştrii Economiei român şi bulgar, Ştefan-Radu Oprea şi, respectiv, Bogdan Bogdanov, au subliniat joi că România şi Bulgaria trebuie să dea un semnal comun pentru integrarea, împreună, în Spaţiul Schengen.

Cei doi oficiali s-au întâlnit în punctul de trecere a frontierei Giurgiu – Ruse.

‘Este o problemă mare faptul că nu suntem în Schengen. Vedem aglomeraţie de camioane care aşteaptă ore întregi la frontieră. Trebuie să tragem un semnal integrat, România şi Bulgaria, împreună cu firmele din Europa, pentru că pierderile sunt imense, astăzi se aşteaptă mai mult de şase ore în frontiera Giurgiu – Ruse. Sunt mii de camioane care aşteaptă în vamă. Dacă nu intrăm în Schengen, noi aşteptăm o creştere a numărului acestora între trei şi cinci la sută, în continuare. Trebuie să arătăm potenţialul economiei din regiunea Bulgaria – România şi noi vrem ca partenerii noştri să vadă ce eforturi facem împreună’, a declarat ministrul bulgar al Economiei şi Industriei, Bogdan Bogdanov.

Şi ministrul român al Economiei a afirmat că cele două ţări trebuie să atragă atenţia asupra costurilor economice pe care le suportă toţi cetăţenii europeni dacă România şi Bulgaria nu intră în Schengen.

‘Sunt alături de colegul meu, ministrul Economiei din Bulgaria, şi împreună vrem să atragem atenţia statelor membre, pentru că va fi Consiliul JAI în două săptămâni şi atunci sperăm ca votul să fie unul în favoarea României şi a Bulgariei pentru aderarea la Schengen şi vrem să atragem atenţia, în special, asupra costurilor economice pe care le suportăm cu toţii. Evident, economiile noastre, din România şi Bulgaria, pierd în competitivitate’, a spus Ştefan-Radu Oprea.

Potrivit acestuia, ‘economia românească pierde cel puţin 0,5 la sută din PIB în fiecare an’ prin faptul că nu suntem în spaţiul de liberă circulaţie, ‘doar pentru costurile pe care le reprezintă partea de transport, de aşteptare, în vamă’.

‘Am să vă dau un exemplu care este simplu de înţeles pentru oricare cetăţean european. În România, producem Dacia Duster şi am făcut un calcul – pentru orele de aşteptare în vamă oricare Dacie Duster pe care o cumpără un cetăţean european este mai scumpă cu o sută de euro. Spun acest lucru pentru ca cetăţenii europeni şi conducerile statelor membre să înţeleagă că este un preţ pe care îl plătesc toţi cetăţenii europeni, nu doar cei din Bulgaria şi din România’, a punctat ministrul român.

El a subliniat că pierderile sunt şi pentru mediu, pentru că ‘zeci de mii de tone de carbon sunt pierdute prin faptul că în graniţele din Bulgaria şi din România se aşteaptă atâtea ore’, iar soluţia este atât ‘electrificarea camioanelor’, cât mai ales ca ‘cele două ţări să intre în Schengen anul acesta’.

Cei doi oficiali au precizat că ‘un Schengen local, între cele două ţări, nu este o soluţie’, pentru că ‘firescul este ca împreună, Bulgaria şi România, să fie în Spaţiul Schengen, nu să găsim o soluţie locală’.

Miniştrii Economiei au participat joi, la Ruse, la Forumul de afaceri bulgaro-român ‘United Europe – One Path to Economic Security and Sustainable Integration’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks