Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a primit o delegație a Consiliului de Afaceri Româno-American

0
25

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit joi, 16 martie 2023, o delegație a Consiliului de Afaceri Româno-American (American Romanian Business Council – AMRO), condusă de președintele executiv al AMRO, Eric Stewart. Reuniunea a avut loc în contextul vizitei anuale AMRO în România (15-16 martie 2023), iar delegația din acest an a fost formată din reprezentanți ai 15 companii majore americane.

În cadrul discuției au fost abordate stadiul și perspectivele cooperării româno-americane, cu accent pe consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. Misiunea AMRO are loc la o zi după a opta reuniune a Dialogului Strategic (14 martie 2023) – https://www.mae.ro/node/61314.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat misiunea AMRO, care este a 10-a astfel de misiune de la înființarea Consiliului de Afaceri Româno-American, și a menționat convorbirea telefonică avută cu secretarul de stat Blinken în cursul săptămânii trecute, în pregătirea celei de-a opta runde a Dialogului Strategic între România-SUA, aceasta reflectând, încă o dată, nivelul și profunzimea relațiilor de parteneriat strategic România-SUA, precum și angajamentul pentru îndeplinirea obiectivelor comune. – https://www.mae.ro/node/61252.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat totodată aprecierea deosebită pentru dialogul constant și fructuos al României cu AMRO, precum și pentru susținerea acordată de-a lungul timpului de Consiliul de Afaceri Româno-American în avansarea în dosare prioritare pentru România, precum deschiderea negocierilor de aderare la OCDE.

În acest context, a mulțumit delegației AMRO pentru sprijinul acordat României în vederea avansării în dosarul OCDE și a arătat că decizia OCDE privind deschiderea, anul trecut, a negocierilor de aderare a României, dar și progresele deja realizate, reprezintă atât o recunoaștere a eforturilor depuse pentru ralierea la standardele organizației, cât și o garanție a angajamentului național pentru o creștere economică bazată pe predictibilitatea și atractivitatea mediului de afaceri.

Cu referire la relațiile economice, inclusiv comerciale, bilaterale, care potrivit statisticilor SUA, au depășit 5 miliarde USD în 2022, ministrul de externe a evidențiat interesul pentru exploatarea întregului potențial, inclusiv în ceea ce privește investițiile bilaterale. Astfel, șeful diplomației române a pledat pentru intensificarea și diversificarea investițiilor americane în România, precum și interesul țării noastre de participare la crearea unor lanțuri sigure și predictibile de aprovizionare, care să includă parteneri de încredere.

Referitor la accederea României la Programul Visa Waiver, obiectiv comun al României și al SUA, cu implicații inclusiv în facilitarea legăturilor între comunitățile de afaceri din ambele state, a solicitat AMRO să continue sprijinul activ în vederea realizării de progrese rapide ale României în această direcție.

Președintele AMRO Eric Stewart a apreciat deschiderea spre dialog a autorităților naționale, nivelul și intensitatea relației româno-americane, reflectat în consistența programului, substanța discuțiilor și nivelul întrevederilor AMRO în România. A evidențiat aprecierea pentru contribuția semnificativă a României în cadrul NATO, respectiv pentru securitatea euroatlantică, precum și pentru sprijinul deosebit de substanțial și esențial acordat de țara noastră Ucrainei. De asemenea, a confirmat intenția AMRO de a continua să susțină, în dialogul cu Administrația SUA, necesitatea consolidării în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, inclusiv în ceea ce privește dosarele prioritare pentru România, precum accederea la Programul Visa Waiver. A subliniat, de asemenea, că AMRO va sprijini România în eforturile de aderare la Schengen.

Articolul Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a primit o delegație a Consiliului de Afaceri Româno-American apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro