AcasăPoliticaMinistrul Apărării: Ceremoniile dedicate Eroului Necunoscut, un gest simbolic pentru eroii noştri

Ministrul Apărării: Ceremoniile dedicate Eroului Necunoscut, un gest simbolic pentru eroii noştri

Ceremoniile dedicate Eroului Necunoscut începute, duminică, la Mărăşeşti reprezintă un gest simbolic, prin care se arată că sacrificiul eroilor nu va fi nicicând uitat, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, scrie Agerpres.

El a participat, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, la ceremonia militară şi religioasă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut Român.

În cadrul ceremonialului, a fost sfinţită o urnă cu zece săculeţi încărcaţi cu pământ preluat din mormintele care au adăpostit trupurile celor zece soldaţi din rândul cărora a fost ales Eroul Necunoscut. Urna va fi transportată la Bucureşti, pentru a fi depusă, în cursul săptămânii viitoare, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.

Ministrul Apărării a menţionat că, la finalul Marelui Război, pe locurile aprigelor bătălii ale Vrancei şi în multe alte zone din ţară, au fost înfiinţate cimitire de război şi edificate mausolee şi monumente, precum cel de la Mărăşeşti, unde odihnesc 5.000 de ostaşi, alături de generalul lor, Eremia Grigorescu.

„Numărul fără precedent de pierderi înregistrate de armatele combatante în Primul Război Mondial a dus şi la copleşitor de multe cazuri în care identificarea soldaţilor căzuţi nu a fost posibilă. Şi, aici, în Mausoleul de la Mărăşeşti, şi în multe dintre cimitirele de război sunt înmormântaţi ostaşi fără nume. Ceremonia pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut Român a fost organizată acum 100 de ani, aici, la Mărăşeşti – un elev de liceu militar, Amilcar Săndulescu, orfan al Primului Război Mondial, a ales atunci unul dintre cele 10 sicrie de stejar care conţineau oseminte ale unor ostaşi necunoscuţi. Urnele vor reface în zilele următoare drumul Ostaşului Necunoscut, pentru a fi depuse la locul de odihnă din Bucureşti. Întreaga suită de ceremonii începute astăzi, aici, se doreşte a fi un gest simbolic, prin care să arătăm eroilor noştri că sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat”, a spus Angel Tîlvăr.

El a evidenţiat că eroii care şi-au sacrificat viaţa în Primul Război Mondial au făcut posibilă unitatea României.

„Este greu să ne imaginăm astăzi încrâncenarea luptelor din fierbintele august 1917, când aceste ţinuturi erau răscolite de bătăliile Primului Război Mondial. În august 1917, România era o ţară frământată, dar nu era o ţară înfrântă. În august 1917, naţiunea română era greu încercată de lipsuri, de boli, de greutăţi cumplite ale războiului, dar visa cu toată fiinţa la un viitor mai bun. În august 1917, Armata României, deşi suferise importante pierderi de oameni şi resurse, nu-şi pierduse onoarea demnitatea şi, mai ales, speranţa de a recuceri teritoriile pierdute. Aici, în Vrancea, în august 1917, prin victoriile de la Mărăşti, de la Mărăşeşti, de la Oituz ori Soveja se deschidea drumul unei veritabile renaşteri naţionale, prin curajul, eroismul şi cu sacrificiile ostaşilor români care au decis că ‘Pe aici nu se trece’. Epopeea scăldată în sângele eroilor Armatei române avea să fie încoronată cu Marea Unire din 1918, dar acest lucru s-a făcut cu un preţ uriaş plătit de poporul român şi de armata sa”, a transmis ministrul.

Tîlvăr a amintit că peste 200.000 de militari au căzut în luptă, iar alţi 130.000 şi-au găsit sfârşitul în lagărele germane, turce, bulgare, austriece şi ungare. „Acestora li se adaugă un număr semnificativ de victime din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie pentru vini închipuite”, a completat el.

Articolul Ministrul Apărării: Ceremoniile dedicate Eroului Necunoscut, un gest simbolic pentru eroii noştri apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks