Reducerea efectelor schimbărilor climatice este o preocupare şi pentru Armata României, a declarat, joi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în contextul în care MApN a adoptat Strategia privind pregătirea Armatei României pentru abordarea schimbărilor climatice şi tranziţia energetică.
‘În ultimii ani, tema schimbărilor climatice în domeniul Apărării (Climate Change and Defence) s-a evidenţiat atât pe agenda NATO, cât şi a Uniunii Europene. Acţiunile întreprinse la nivelul celor două organizaţii au dat un nou impuls preocupărilor Ministerului Apărării Naţionale în acest domeniu, pe parcursul ultimilor ani fiind intensificate atât coordonarea interinstituţională pentru implementarea acţiunilor stabilite la nivel guvernamental, cât şi alinierea la procesele derulate în context european şi euroatlantic’, arată un comunicat al MApN transmis AGERPRES.
Strategia propune o ţintă orientativă de reducere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2040 şi are un calendar de implementare cu obiective specifice pe termen scurt, mediu şi lung.
‘Avem datoria, dar şi oportunitatea de a cultiva o atitudine responsabilă în rândul Armatei României cu privire la reducerea efectelor schimbărilor climatice. Adoptarea Strategiei a constituit un imperativ, dat fiind angajamentul nostru şi implicarea în acţiunile recente la nivelul NATO şi UE privind reducerea emisiilor de carbon şi creşterea eficienţei energetice în domeniul Apărării’, a transmis ministrul Angel Tîlvăr.
În martie anul trecut, prin Busola Strategică a Uniunii Europene a fost stabilit un obiectiv ambiţios, care vizează armonizarea acţiunilor întreprinse de statele membre, respectiv elaborarea, în mod coordonat, de strategii naţionale privind adaptarea la schimbările climatice şi adoptarea acestora până la finalul anului 2023. În marja Summitului de la Vilnius, din data de 13 iulie, România a semnat Memorandumul de înţelegere privind alăturarea, ca naţiune-sponsor, la Centrul de excelenţă NATO în domeniul schimbărilor climatice şi securităţii, găzduit de Canada.