Ministrul Angel Tîlvăr a participat, marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniştrilor Apărării din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, context în care a asigurat că ţara noastră va susţine Ucraina ‘ferm’ şi ‘constant’.
Potrivit MApN, Tîlvăr a reconfirmat sprijinul asumat de România, inclusiv pe palierul instruirii, prezentând, în context, o informare cu privire la deschiderea Centrului european de instruire F-16 în ţara noastră. Acesta va avea ca prioritate instruirea piloţilor români, dar va fi deschis şi statelor aliate şi partenere, inclusiv Ucrainei.
‘Sprijinul nostru pentru Ucraina este unul ferm şi constant. Este important să rămânem focalizaţi pe regiunea Mării Negre şi să menţinem unitatea în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei’, a transmis ministrul român.
Totodată, au fost discutate şi eforturile operaţionale ale UE în diferite teatre de pe glob, precum şi implementarea angajamentelor asumate prin Busola Strategică privind dezvoltarea Capacităţii UE de dislocare rapidă (EURDC).
În marja reuniunii, miniştrii din Uniunea Europeană au participat la un mic dejun de lucru cu secretarul general al NATO. Dezbaterile s-au concentrat asupra eforturilor celor două organizaţii pe linia rezilienţei, în special în ceea ce priveşte protecţia infrastructurii critice. Astfel, au fost evidenţiate progresele realizate în operaţionalizarea dialogului UE – NATO pe acest subiect.
‘Asigurarea rezilienţei infrastructurii critice este şi un element important al cooperării UE – NATO, fiind necesară consolidarea acestui dialog’, a evidenţiat ministrul Tîlvăr.
Oficialul român a mai pledat pentru aprofundarea cooperării şi coordonării UE – NATO în sprijinul partenerilor, în special pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu ameninţări hibride la adresa securităţii.
Principalul subiect de discuţie al reuniunii a constat în sprijinul UE pentru Ucraina, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse. A fost abordat sprijinul pe termen lung, din perspectiva adaptării instrumentelor actuale, precum Facilitatea Europeană pentru Pace, pentru a răspunde structurat cerinţelor partenerului ucrainean şi a reafirma determinarea UE în sprijinul acestuia. precizează MApN.
În marja CAE, s-a reunit şi Comitetul Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), în formatul miniştrilor Apărării. În cadrul reuniunii, au fost aprobate noile priorităţi ale Planului de dezvoltare a capabilităţilor militare (CDP) şi bugetul pentru anul 2024.
Angel Tîlvăr a subliniat importanţa includerii lecţiilor învăţate din Ucraina în procesul de dezvoltare a capabilităţilor militare europene şi adaptarea industriei europene la noile realităţi de securitate. El a reiterat angajamentul României pentru dezvoltarea în comun cu partenerii europeni de soluţii în acest domeniu şi sprijinirea industriei naţionale de Apărare, în contextul iniţiativelor Comisiei Europene în acest sens.