Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, la Berlin, o întrevedere cu omologul norvegian, Anniken Huitfeldt, în marja Conferinţei internaţionale de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Conference), co-organizată de România, Germania şi Franţa.
Potrivit MAE, subiectul principal al discuţiei a vizat evoluţiile situaţiei de securitate din Ucraina, inclusiv modalităţile de întărire a cooperării pentru eficientizarea măsurilor de răspuns în vederea gestionării crizei refugiaţilor şi acordarea unui sprijin imediat şi consistent Republicii Moldova, pentru a gestiona valul masiv de refugiaţi din Ucraina.
MAE arată că şeful diplomaţiei române a prezentat pe larg eforturile întreprinse de partea română pentru primirea şi găzduirea refugiaţilor, precum şi măsurile de sprijin şi asistenţă acordate Republicii Moldova, pentru a sprijini eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona multiplele provocări cu care se confruntă.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru flexibilitatea Norvegiei, ca stat donator, în vederea utilizării granturilor acordate prin Mecanismele Financiare Norvegiene şi ale Spaţiului Economic European pentru a veni în sprijinul refugiaţilor, inclusiv al celor aflaţi în România.
Cei doi şefi ai diplomaţiilor au discutat, de asemenea, despre măsurile de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, perioada următoare fiind de importanţă deosebită în ceea ce priveşte avansarea adaptării strategice ale Alianţei.
Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o prezentare a situaţiei de securitate din regiunea Marii Negre, cu accent pe ameninţarea reprezentată de acţiunile Rusiei, evidenţiind importanţa consolidării consistente, pe termen lung, a prezenţei Aliate pe Flancul Estic, inclusiv în sudul acestuia, în regiunea Mării Negre, în perspectiva luării de decizii pe acest subiect la Summitul aliat de la Madrid din iunie.
De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la importanţa operaţionalizării cât mai rapide a Grupurilor de Luptă decise la Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, inclusiv în România.
Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la măsurile pentru aprofundarea relaţiei bilaterale. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat nivelul foarte bun al dialogului bilateral, evidenţiind, în acelaşi timp, potenţialul important de dinamizare a cooperării, atât la nivel politico-diplomatic, cât şi la nivel economic şi sectorial.
În cadrul discuţiei, cei doi miniştri au abordat şi teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe securitatea energetică.