Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a predat către omologul din Canada, Melanie Joly, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la New York, Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor, pe care ţara noastră a deţinut-o timp de trei ani, începând cu septembrie 2019.
Evenimentul a avut loc în marja săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU, informează un comunicat MAE transmis vineri AGERPRES.
Aurescu a realizat o trecere în revistă a principalelor repere ale mandatului de trei ani al Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor, remarcând că în această perioadă au existat numeroase provocări la adresa democraţiilor, drepturilor omului şi dreptului internaţional, printre care, îndeosebi, pandemia de COVID-19 şi agresiunea militară nejustificată, ilegală şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
El a apreciat mobilizarea ‘promptă’ şi ‘substanţială’ a Comunităţii Democraţiilor pentru a răspunde provocărilor apărute, susţinând valorile şi principiile democratice, în ciuda dificultăţilor.
Sub Preşedinţia României şi cu susţinerea sa, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, un grup de state membre ale Consiliului Guvernator a adoptat, la 24 februarie, o declaraţie prin care îşi exprimă sprijinul pentru democraţia, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, a amintit ministrul. Potrivit acestuia, statele semnatare au condamnat ‘ferm’ agresiunea continuă a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi şi-au exprimat sprijinul fără echivoc pentru poporul ucrainean, în aspiraţiile sale democratice.
‘Curajul poporului ucrainean care îşi apără libertatea şi democraţia a demonstrat rezilienţa valorilor democratice şi a stabilit un exemplu pentru democraţiile din lumea întreagă’, a punctat ministrul, în discursul său.
El a mai evidenţiat prioritatea României de a sprijini democraţiile tinere şi vulnerabile şi a exemplificat eforturile ţării noastre atât în sprijinul Ucrainei, cât şi al Republicii Moldova. Aurescu a lansat invitaţia către ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, ca Republica Moldova să se alăture Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor.
Popescu a participat la evenimentul de la New York în calitate de invitat special al României.
Comunitatea Democraţiilor (CoD), înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa SUA, prin semnarea de către 106 state a Declaraţiei de la Varşovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere şi schimb de experienţă pe tema democraţiei la nivel global. Consiliul Guvernator, care este format din 28 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al CoD.
România a asigurat Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022. Mandatul României la conducerea CoD, asumat iniţial pentru perioada 2019 – 2021, a fost prelungit, la 18 mai 2021, în condiţii excepţionale, în contextul necesităţii asigurării continuităţii şi gestionării eficiente a activităţii CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul şi formatul unora dintre activităţile organizaţiei.