Ministrul Bogdan Aurescu a participat, vineri, la cea de-a doua zi a reuniunii informale (de tip Gymnich) a miniştrilor de Externe din statele membre ale UE, organizată de Serviciul European de Acţiune Externă şi Preşedinţia franceză a Consiliului UE.
Agenda de discuţii a inclus relaţiile UE-China şi evoluţiile din Mali, iar miniştrii europeni de Externe au participat la un dejun de lucru cu reprezentanţii conducerii Uniunii Africane, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.
Principalul subiect abordat a fost pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană, prevăzut pentru perioada 17-18 februarie.
În ceea ce priveşte dezbaterea cu privire la relaţiile UE-China, ministrul român de externe a arătat că abordarea multifaţetată a UE din Comunicarea Comună ‘EU-China: A Strategic Outlook’ din martie 2019 este, în continuare, în mare parte valabilă şi a subliniat importanţa poziţionării UE în baza valorilor fundamentale ale dreptului internaţional, democraţiei şi drepturilor omului.
Aurescu a reluat importanţa unităţii statelor membre şi a exprimat solidaritatea cu Lituania şi a susţinut continuarea coordonării cu partenerii, precum SUA sau ţări din Asia care împărtăşesc aceleaşi valori şi obiective cu România. Ministrul a exprimat, totodată, susţinerea pentru implementarea cât mai rapidă a Strategiei privind Indo-Pacificul. Ministrul român a evidenţiat că poate să existe deschidere pentru cooperarea cu China, în baza cadrului agreat la nivelul UE, în domenii precum schimbările climatice, biodiversitate, răspunsul la pandemia de COVID-19 şi dosare internaţionale de interes comun, cum ar fi dosarul nuclear iranian sau Afganistan.
Evoluţiile din Mali au fost abordate în contextul Summitului extraordinar al ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane), care s-a desfăşurat la 9 ianuarie, la Accra, şi la care s-a decis menţinerea sancţiunilor impuse asupra autorităţilor de tranziţie din Mali. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul pentru adoptarea de sancţiuni ţintite împotriva celor care împiedică tranziţia democratică din Mali, în completarea măsurilor adoptate în decembrie, 2021. Totodată, a evidenţiat necesitatea analizării cu atenţie a impactului unor eventuale sancţiuni economice, pentru a nu submina eforturile Uniunii în sprijinul tranziţiei civile şi politice şi al combaterii terorismului.
În cadrul dejunului informal cu reprezentanţii Uniunii Africane (UA), ministrul Afacerilor Externe al Republicii Senegal, al cărei preşedinte va exercita calitatea de preşedinte al Uniunii Africane în perioada 2022-2023, şi preşedintele Comisiei Uniunii Africane, miniştrii de externe europeni au avut o discuţie pe tema modalităţilor de consolidare a legăturilor strategice UE-UA, în baza unor priorităţi comune precum prosperitatea, securitatea şi mobilitatea şi în pregătirea Summitului UE-UA din februarie 2022.
Şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul României pentru dezvoltarea parteneriatului UE-Africa de o manieră strategică, cu accent pe iniţiative concrete şi rezultate de substanţă, în beneficiul ambelor continente. Aurescu a prezentat priorităţile ţării noastre pe continentul african, cu accent pe educaţie şi formare, agricultură durabilă / securitate alimentară, pace şi securitate, combaterea dezinformării, sănătate, gestionarea dezastrelor. A accentuat că educaţia este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru o redresare socio-economică sustenabilă, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi pentru construirea rezilienţei societale şi combaterea provocărilor cu care se confruntă Africa.