Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, găzduieşte, miercuri, la New York, cea de-a X-a Conferinţă ministerială a Comunităţii Democraţiilor, în marja Adunării Generale a ONU.
Potrivit MAE, respectiva conferinţă se desfăşoară în sistem hibrid, iar şefului diplomaţiei române i se va alătura, la New York, Thomas E. Garrett, secretarul general al Comunităţii Democraţiilor.
De asemenea, preşedintele celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Abdulla Shahid, secretarul general adjunct pentru Afaceri Politice şi de Consolidare a Păcii, Rosemary A. DiCarlo, şi preşedintele Fondului Naţional pentru Democraţie al Statelor Unite, Damon Wilson, se numără printre invitaţii care vor adresa mesaje în cadrul Conferinţei ministeriale a Comunităţii Democraţiilor.
Cea de a X-a Conferinţă ministerială va reuni miniştri ai Afacerilor Externe şi oficiali de nivel înalt ai guvernelor din cadrul Comunităţii, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi ai tinerilor şi ai altor părţi interesate, cu scopul de a dezbate provocările şi oportunităţile actuale la adresa democraţiei, sub tema ‘Democraţie şi rezilienţă: obiective comune’.
Agenda de lucru a reuniunii ministeriale va include adoptarea unei Declaraţii ministeriale pe tema democraţiei şi rezilienţei.
Reuniunea va prilejui, de asemenea, un schimb de opinii privind modalităţile şi mijloacele de susţinere, consolidare şi apărare a valorilor şi principiilor comune consacrate în Declaraţia de la Varşovia şi prevenirea regresului în instituţiile şi practicile democratice.
Reuniunea ministerială de la New York vine în continuarea Conferinţei aniversare de nivel înalt a Comunităţii Democraţiilor, găzduită, la 26 iunie 2020, de către ministrul Bogdan Aurescu, în format online, ca urmare a condiţiilor impuse de pandemia de COVID-19. Evenimentul s-a bucurat de participarea fostului secretar de stat american Madeleine K. Albright, fondator al Comunităţii Democraţiilor, în calitate de keynote speaker.
Totodată, în cadrul conferinţei aniversare din anul 2020 a fost adoptată Declaraţia de la Bucureşti a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, care a marcat două decenii de la adoptarea Declaraţiei de la Varşovia, reafirmând actualitatea principiilor adoptate la înfiinţarea comunităţii.
Ultima reuniune ministerială a Comunităţii Democraţiilor în format fizic a avut loc în 2017, la Washington D.C., pe perioada Preşedinţiei SUA a CoD.
România asigură Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022, în urma extinderii mandatului ţării noastre, în anul 2021, cu încă un an. Decizia în acest sens a fost luată în mod unanim de către statele membre ale Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD) la 17 mai 2021. Prelungirea mandatului României a survenit în condiţii excepţionale şi în contextul necesităţii asigurării continuităţii şi gestionării eficiente a activităţii CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul şi formatul unora dintre activităţile organizaţiei. Pe parcursul mandatului său extins, Preşedinţia română menţine ca principale obiective promovarea democraţiei pe plan global, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei.
Comunitatea Democraţiilor, înfiinţată în anul 2000 prin semnarea de către 106 state a Declaraţiei de la Varşovia, reprezintă cea mai amplă platformă de dezbatere şi schimb de experienţă pe tema democraţiei la nivel global.